NL Biodiversiteit en Samenleving

Bestuiving door een bij

Ons team zet zich in voor een biodiversiteitspositieve samenleving. De transitie naar een dergelijke samenleving vraagt om kennis en actie. NL Biodiversiteit en Samenleving levert beide. Onze expertise in biodiversiteit, natuurlijk kapitaal, verandertheorie, transitieopgave en co-creatie vormt de basis van ons onderzoek en onze tools.

Groepsleider

Prof. Dr. Koos Biesmeijer

Vanuit wetenschappelijke kennis en expertise dragen we bij aan een biodiversiteitspositieve samenleving.

52.16559965789, 4.4735075

Onze expertises
& projecten

Onze onderzoeksgroep beschikt over een breed scala aan expertises. Om onze projecten overzichtelijk te presenteren, hebben we ze onderverdeeld in twee focusgebieden: Wetenschappelijk onderzoek en Maatschappelijk belang. Voor meer gedetailleerde informatie verwijzen we graag naar onderstaande webpagina's. 

Onderzoeker met insecten net

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen het wetenschappelijk domein vormen we een partnerschap met diverse hoger onderwijsinstellingen, overheidsorganisaties en bedrijven. Onze onderzoeksagenda wordt gevoed door fundamentele vragen over biodiversiteit, het functioneren van ecosystemen…
Lees meer
Gala van de biodiversiteit

Maatschappelijk belang

Natuur is van onschatbare waarde voor onze samenleving. Daarom zetten wij ons in om diverse maatschappelijke partijen te ondersteunen in hun bijdrage aan het behoud en de stimulering van biodiversiteit. Samen met onze partners ontwikkelen we een breed…
Lees meer

In de
schijnwerpers

Onze onderzoekers verschijnen ook af en toe in tv- en radio-items en artikelen. Kijk en luister naar hun verhalen.

Maaike bij het jeugdjournaal

In de media

Met onze wetenschappelijke kennis en expertise zetten wij ons in voor een natuurpositieve samenleving. Een belangrijk onderdeel hiervan is het delen van informatie met een breed publiek. Dit doen we via diverse mediakanalen, zoals artikelen, interviews…
Lees meer

Verschillende
stagemogelijkheden

Onze onderzoeksgroep biedt een breed scala aan stagemogelijkheden rond biodiversiteit. Van insectentaxonomie en innovatieve monitoring tot bestuiving en het vergroenen van de stad en de landbouw. 

We koppelen vaak fundamentele taxonomische, ecologische en evolutionaire onderzoeksvragen aan maatschappelijke uitdagingen. Als stagiair doe je, afhankelijk van het onderwerp,  praktijkervaring op in veldwerk, taxonomie, geavanceerde statistiek, maar ook DNA (meta)barcoding, GIS en remote sensing, datamanagement, wetenschapscommunicatie en werken met bedrijven of overheden. Dit alles binnen een dynamisch, gevarieerd onderzoeksteam.

Voorbeelden van recente projecten zijn: monitoring van bestuivers en hun interacties, van data naar lokale en mondiale trends in bestuivers, veldonderzoek aan natuur-inclusieve landbouw, bestuiving van sla, citizen science, innovatieve monitoring voor insecten, natuurlijk kapitaal en het versterken van biodiversiteit in landschappen en de stad.

Maaike tijdens veldwerk
Leon bekijkt een bij

Meer weten over mogelijke stages? Mail dan naar:

Wie werken hier?
Onderzoekers

Project teamleden

Verbonden aan onze groep