Museum, collectie en onderzoek
vloeien samen

In de nieuwe situatie bevinden zich alle onderdelen van het instituut voor het eerst onder één dak. Met de ontwikkeling van Naturalis als hét Nederlandse centrum voor biodiversiteit, het samengaan van diverse collecties en de groei van het aantal onderzoekers en de groei van het aantal museumbezoekers, ontstond een gebrek aan huisvesting. Hierdoor raakten de collectie, onderzoek en het museum verspreid over diverse panden in Leiden. Als antwoord hierop ontstond een ontwerp waarbij de bestaande collectietoren centraal staat. Deze wordt omringd door nieuwe depots en werkruimtes voor collectiebeheerders en preparateurs, de modernste laboratoria, de bibliotheek en werkplekken voor onderzoekers en andere staf. En natuurlijk een gloednieuw museum. Alles bij elkaar: het nieuwe Naturalis!

Het nieuwe gebouw van Naturalis
Hal nieuwe gebouw Naturalis

Een gebouw
dat verbindt

Het nieuwe gebouw van Naturalis is ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten (NRA). Nieuwbouw en oudbouw ontmoeten elkaar in de centrale hal met zijn glaskroon, geïnspireerd op de vormen uit de natuur: honingraat, kattenogen of tóch bladeren? In een zee van licht, dat van alle kanten binnenstroomt, komen alle functionele ruimtes uit op het atrium; collectie, onderzoek en museum. Het gebouw biedt ruimte voor de groeiende collectie, bezoekers- en onderzoekersaantallen.

In deze vlogserie laat Corine van Naturalis je alles over het nieuwe gebouw zien:
Aflevering 4: Onze collectie
Aflevering 3: Ons nieuwe lab
Aflevering 2: De zalen
Aflevering 1: Het nieuwe gebouw

Gevel Darwinweg van het nieuwe gebouw Naturalis

Duurzame
uitbreiding

Met hergebruik van het bestaande gebouw voor nieuwe functies, werd de basis gelegd voor een duurzame uitbreiding. Bewuste keuzes zijn gemaakt voor een eigen warmte-koudeopslag, duurzame ventilatie, 100 procent ledverlichting, zonnepanelen en groene daken, beplant met sedum. Met een energievriendelijk systeem is het klimaat in elke zaal afzonderlijk instelbaar. Ook kunnen de ruimtes flexibel worden aangepast aan veranderende wensen; in het museum, maar ook in de depots, laboratoria en kantoren. Al deze speciale eigenschappen van het gebouw maken Naturalis klaar voor de toekomst.

Natuurlijke
materialen

De nieuwbouw van Naturalis kenmerkt zich door gebruik van robuuste materialen met een lange levensduur: natuursteen, eikenhout, beton, glas en staal. Dankzij een natuurlijke veroudering krijgen deze door de jaren heen nog meer karakter.

Het nieuwe gebouw van Naturalis
Gebruik van natuurlijke materialen bij het nieuwe gebouw van Naturalis

State of the art
onderzoeksfaciliteiten

Met de nieuwe onderzoeksfaciliteiten voldoet Naturalis aan de hoogste standaarden voor baanbrekend onderzoek op het gebied van biodiversiteit. Het is een primeur in de lange historie van ons instituut dat de benodigde capaciteiten voor dit werk in één gebouw bijeen zijn gebracht. State of the art-laboratoria, een van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld en een innovatieve ICT infrastructuur waarin we alle biodiversiteitsdata van Nederland en Europa samenbrengen. Het is een ideale omgeving om samenwerkingsverbanden met universiteiten, hogescholen, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties nog verder in te kleuren. Dagelijks zijn onze onderzoekers aan het werk met de nieuwste technieken, zoals genetisch onderzoek, 3D-modellering en Artificial Intelligence, om bij te dragen aan vraagstukken waarin de bescherming van onze natuurlijke rijkdommen centraal staat.

Texturen
door Iris van Herpen

De Nederlandse modeontwerpster met grote internationale bekendheid Iris van Herpen geeft met haar patroon van drie-dimensionale reliëfsculpturen een bijzondere ruimtelijkheid aan de stenen gevel. Geïnspireerd op de evolutie en de vormen die deze voortbrengt, ontwierp zij 263 panelen die een totale lengte beslaan van ruim 1 kilometer, verdeeld over de binnen- en buitenkant van het museum. Door een speciaal voor dit ontwerp ontwikkelde techniek, lijken de betonnen vormen zijdezacht. Alsof ze van stof zijn, net als de innovatieve Couture die Van Herpen maakt voor beroemdheden als Lady Gaga, Beyoncé en Björk.

Kunst Iris van Herpen Naturalis
Naturalis kunst Iris van Herpen

Kunstwerken
door Tord Boontje

Verspreid door het museum zijn bijna 100 wandpanelen te vinden, opgebouwd als collages met een mix van fotografie en tekenwerk. De visuele verhalen, met daarin een wonderlijke wereld op basis van de natuur, zijn gemaakt door de Nederlandse industrieel ontwerper Tord Boontje die woont en werkt in Londen. Boontje is bekend om zijn sieraden, lampen, stoffen en meubilair met rijke bloem- en diermotieven. Naturalis is voor hem een plek vol inspiratie.

Bronvermelding Tord Boontje

Kunstwerk Tord Boontje
Kunstwerk Tord Boontje

42 Miljoen
planten, dieren, stenen en fossielen

Het nieuwe Naturalis heeft een verdubbeling in depotruimte ondergaan. Deze uitbreiding is nodig om de recente aanwas van belangrijke natuurcollecties als die van het Nationaal Herbarium Nederland en van het Zoölogisch Museum in Amsterdam verantwoord te kunnen huisvesten. Maar ook om toekomstige aanwinsten te kunnen verwelkomen. De natuurhistorische collectie van Naturalis is één van de grootste en belangrijkste ter wereld, bijeengebracht sinds 1820. Wereldwijd loopt Naturalis voorop in het digitaliseren en toegankelijk maken van gegevens uit zulke collecties en het bundelen daarvan. Informatie die onmisbaar is om toekomstscenario’s voor de aardse natuur vanuit de wetenschap te onderbouwen.

Bekijk onze topstukken online

De opening
van ons nieuwe gebouw

Op donderdag 28 augustus was de officiële openingsshow van ons nieuwe gebouw. En een paar dagen later, op 31 augustus, zijn de deuren voor het eerst voor geopend voor publiek en stonden er maar liefst vijfhonderd mensen in de rij.

Lees meer over de opening 

Dansers opening Naturalis
Edwin van Huis opening Naturalis