Openingstijden
van het museum

We zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. We zijn in 2024 slechts vier dagen gesloten; Koningsdag, twee schoonmaakdagen (02-07 & 03-09) en Eerste Kerstdag (25 december).

Prijzen
voor tickets en parkeren

Vanaf 4 jaar  €17
Museumkaart €0 
Tot en met 3 jaar €0
Vrienden van Naturalis €0
VriendenLoterij VIP-KAART €0
CJP-pas €12,75
Studentenkaart €12,75
Blijdorpabonnement €12,75
Rexperienceticket €2 (gratis voor Vrienden van Naturalis en houders van een VriendenLoterij VIP-KAART)
Parkeerticket € 7,50 (alleen verkrijgbaar in Naturalis en alleen geldig voor ons parkeerterrein)

Adres
en route

Naturalis heeft twee ingangen: Darwinweg 2 en Mendelweg 2. Bij de ingang aan de Mendelwegzijde zijn het parkeerterrein en de fietsenstalling. 

Openbaar vervoer

We raden aan met het openbaar vervoer naar Naturalis te komen: het museum ligt op loopafstand van treinstation Leiden Centraal. Neem de uitgang LUMC-zijde. De looproute is duidelijk aangegeven vanaf het station. Ook rijden er bussen vanaf Centraal Station. Je kunt uitstappen voor de deur, bij bushalte Darwinweg/Naturalis.

Parkeren

Je kunt voor €7,50 per dag parkeren bij Naturalis (tot 17.30 uur). Uitrijkaarten zijn alleen verkrijgbaar in Naturalis (en gelden alleen voor ons parkeerterrein). Het is niet mogelijk om per uur te betalen. Het aantal plaatsen is echter beperkt, zeker in schoolvakanties raden wij aan met het openbaar vervoer te reizen. Als de parkeerplaats vol is zijn er verschillende opties in de omgeving, zoals parkeergarage Morspoort (10 minuten lopen) en parkeergarage Ehrenfestweg (15 minuten lopen).  Ook kunnen we het parkeerterrein aan de Haagweg aanbevelen, vanuit daar brengt een cityshuttle-busje je gratis naar Naturalis (en andere locaties in de binnenstad). We beschikken over vier parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. Opladen van elektrische auto's is mogelijk via de aanwezige oplaadpalen.

Eten
en drinken

Kom en geniet van het diverse en duurzame assortiment dat we in buffetvorm aanbieden in ons restaurant, ons café en op ons (dak)terras.

Lees meer 

Toegankelijkheid

Naturalis is rolstoelvriendelijk en toegankelijk voor compacte scootmobiels. Er zijn rolstoelen te leen bij Naturalis (reserveren is niet nodig). Het hele museum is te bereiken voor mensen met een beperking. Naturalis is tevens een deelnemer van The Hidden Disabilities Sunflower, een eenvoudig hulpmiddel waarmee je vrijwillig kunt aangeven dat je een handicap of aandoening hebt die mogelijk niet direct zichtbaar is. Er zijn twee liften en alle trappen zijn voorzien van leuningen en rustpunten. Hulphonden zijn van harte welkom, maar huisdieren niet.

Prikkelmand

Een museumbezoek zit vol prikkels, zoals geluiden, bewegende beelden, geuren of lichtflitsen. Het ervaren van prikkels is voor iedereen anders. In het museum hebben we een prikkelmand met voorwerpen die helpen bij het verwerken van prikkels. In de mand vind je onder andere gehoorbeschermers, zonnebrillen, stressballen en fidget toys. Wil jij hier gebruik van maken? Vraag dan bij de balie naar de prikkelmand. De mand is voor iedereen, en je mag zelf kiezen wat je leent. Je hoeft niet te reserveren. Na je bezoek lever je de spullen weer in bij de balie.

Overige voorzieningen/faciliteiten

  • Toiletten voor mensen met een beperking op de begane grond en 9e verdieping
  • Gratis leenrolstoelen
  • Gratis kluisjes (borg van €0,50 of €1)
  • Toiletten op de begane grond, 3e, 5e en 9e verdieping
  • Vier parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. Deze zijn niet te reserveren. Het tarief is €7,50 per dag (betalen per uur niet mogelijk)

Museumwinkel
Naturalis

Kies uit een ruim assortiment producten geïnspireerd op al het moois dat de natuur te bieden heeft. De museumwinkel van Naturalis heeft unieke cadeaus en gadgets. 

Lees meer

Winkel knuffel atrium mammoet
Kinderen in museumwinkel Naturalis

Onze
huisregels

De regels op een rij

In ons museum gelden bepaalde regels.

Lees meer

Trappenberg in atrium Naturalis
Trap in atrium Naturalis

Algemene
voorwaarden

Op een bezoek aan Naturalis zijn de algemene voorwaarden van toepassing.

Bekijk onze algemene voorwaarden