Openingstijden
van het museum

We zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. We zijn slechts drie dagen per jaar gesloten; Koningsdag, het Leidens ontzet (3 oktober) en Eerste kerstdag (25 december).

Prijzen
voor tickets en parkeren

Voor het nieuwe museum kun je tickets kopen via tickets.naturalis.nl. Je kunt natuurlijk ook ter plekke tickets kopen. Heb je een Museumkaart of BankGiroLoterij VIP-KAART? Dan wordt deze gescand bij ingang. Een ticket reserveren is dan niet nodig.

Vanaf 4 jaar

€ 16

Tot en met 3 jaar

€ 0

CJP-pas

€ 15

Studentenkaart

€ 11

Museumkaart / ICOM

€ 0

BankGiroLoterij VIP-Kaart

€ 0

Naturalis-relatiekaart

€ 0

Verwonderpaspoort

€ 0 op verwonderdonderdag na 15.00 uur

Parkeerticket

€ 7,50

Adres
en route

Naturalis heeft twee ingangen: Darwinweg 2 (ingang als je te voet of met het openbaar vervoer komt) en Mendelweg 2 (als je met de auto of fiets komt). We zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer: het museum ligt op loopafstand van treinstation Leiden Centraal. Neem de uitgang LUMC-zijde. De looproute is duidelijk aangegeven vanaf het station. Wij raden aan om met het openbaar vervoer of de fiets te komen.

Parkeren

Naturalis heeft op dit moment meerdere, tijdelijke parkeerplaatsen. Parkeertickets kosten €7,50 per dag. Het is niet mogelijk om per uur te betalen. Het aantal plaatsen is beperkt. We beschikken over vier parkeerplaatsen voor mindervaliden. Wanneer onze parkeerplaats vol is verwijzen we door naar parkeergarage Morspoort, op tien minuten loopafstand van het museum. We kunnen ook het parkeerterrein aan de Haagweg aanbevelen, vanuit daar brengt een cityshuttle-busje je gratis naar Naturalis (en andere locaties in de binnenstad).

Eten
en drinken

Even uitrusten met koffie en gebak? Of lekker lunchen? Dat kan in het restaurant op de begane grond, bij de koffiecorner op de 5e verdieping of het café op de 9e.

Het restaurant

Je bent welkom van 9.30 uur tot 17.00 uur in ons restaurant op de begane grond, ook als je geen ticket hebt. Kom bij ons genieten van onder andere: Warme en koude dranken, huisgemaakte limonades, koek en gebak, broodjes en tosti’s, snacks en andere warme gerechten. Het aanbod bestaat uit een divers assortiment waarbij we ons richten op gezond en duurzaam eten. Er is veel vegetarisch te vinden en zoveel mogelijk is van biologische oorsprong.

Lees meer over het aanbod

Picknicken

Zelf wat te eten meenemen kan dan natuurlijk ook. We verwijzen je dan wel naar het café op de 9e etage. Op het dakterras van het café geniet je van een prachtig uitzicht.

Toegankelijkheid
voor mindervaliden

Museum Naturalis is rolstoel- en scootmobielvriendelijk. Er zijn rolstoelen te leen bij Naturalis. Let op: dit is een beperkt aantal.  Voor buggy's hebben we speciale stallingen op verschillende verdiepingen, mocht je peuter toch een stukje zelf willen lopen. Het hele museum is te bereiken voor mindervaliden. Er zijn drie liften en naast kleine trappen vind je rolstoelvriendelijke hellingen. Alle trappen zijn voorzien van leuningen en rustpunten. Hulphonden zijn van harte welkom, maar huisdieren niet.

Overige voorzieningen/faciliteiten

  • Toiletten voor mindervaliden op de begane grond en 9e verdieping
  • Een beperkt aantal gratis leen-rolstoelen
  • Gratis kluisjes
  • Toiletten op de begane grond, 3e, 5e en 9e verdieping
  • Vier parkeerplaatsen voor mindervaliden

Veelgestelde
vragen

Heb je vragen?

Stel ze ons gerust. Wij geven je graag antwoord.

Lees meer

Trappenberg in atrium Naturalis
Trap in atrium Naturalis

Algemene
voorwaarden

In ons museum gelden natuurlijk bepaalde regels.

Bekijk onze huisregels

Op een bezoek aan Naturalis zijn de algemene voorwaarden van toepassing.

Bekijk onze algemene voorwaarden