Openingstijden
van het museum

We zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. We zijn slechts drie dagen per jaar gesloten; Koningsdag, het Leidens ontzet (3 oktober) en Eerste Kerstdag (25 december).

Prijzen
voor tickets en parkeren

Voor het nieuwe museum kun je tickets kopen via tickets.naturalis.nl

Vanaf 4 jaar

€ 16

Tot en met 3 jaar

€ 0

CJP-pas

€ 12

Studentenkaart

€ 12

Museumkaart / ICOM

€ 0

BankGiroLoterij VIP-Kaart

€ 0

Naturalis-relatiekaart

€ 0

Verwonderpaspoort

€ 0 op vertoon van een Verwonderpaspoort op verwonderdonderdag na 15.00 uur

Parkeerticket

€ 7,50

Adres
en route

Naturalis heeft twee ingangen: Darwinweg 2 en Mendelweg 2. Bij de ingang aan de Mendelwegzijde is het parkeerterrein en de fietsenstalling. Op dit moment gebruiken we alleen de ingang aan de Darwinwegzijde.

Openbaar vervoer

We zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer: het museum ligt op loopafstand van treinstation Leiden Centraal. Neem de uitgang LUMC-zijde. De looproute is duidelijk aangegeven vanaf het station. Ook rijden er bussen vanaf Centraal Station. Je kunt uitstappen voor de deur, bij bushalte Darwinweg/Naturalis.

Parkeren

Je kunt bij Naturalis parkeren voor €7,50 per dag (tot 17.30 uur). Het is niet mogelijk om per uur te betalen. Het aantal plaatsen is beperkt. We beschikken over vier parkeerplaatsen voor mindervaliden. Opladen van elektrische auto's is nog niet mogelijk. Wij hopen dit binnenkort gerealiseerd te hebben. Wanneer onze parkeerplaats vol is, kunnen  het parkeerterrein aan de Haagweg aanbevelen, vanuit daar brengt een cityshuttle-busje je gratis naar Naturalis (en andere locaties in de binnenstad).

Eten
en drinken

Even uitrusten met koffie en gebak? Of lekker lunchen? Dat kan in het restaurant op de begane grond of het café op de negende verdieping. 

Het restaurant

Je bent welkom van 10.00 uur tot 17.00 uur in ons restaurant op de begane grond. Kom bij ons genieten van onder andere: warme en koude dranken, huisgemaakte limonades, koek en gebak, broodjes en tosti’s, snacks en andere warme gerechten. Het aanbod bestaat uit een divers assortiment waarbij we ons richten op gezond en duurzaam eten dat zoveel mogelijk van biologische oorsprong is.  Vegetarisch, veganistisch en glutenvrij behoren tot ons aanbod. 

Lees meer over het aanbod

Picknicken

Eigen meegebrachte lunch kan je nuttigen op diverse picknickplekken binnen en buiten het museum.

Toegankelijkheid
voor mindervaliden

Museum Naturalis is rolstoelvriendelijk en toegankelijk voor compacte scootmobiels.  Er zijn rolstoelen te leen bij Naturalis. Het hele museum is te bereiken voor mindervaliden. Er zijn twee liften en alle trappen zijn voorzien van leuningen en rustpunten. Hulphonden zijn van harte welkom, maar huisdieren niet.

Overige voorzieningen/faciliteiten

  • Toiletten voor mindervaliden op de begane grond en 9e verdieping
  • Gratis leen-rolstoelen
  • Gratis kluisjes (borg van €0.50 en €1)
  • Toiletten op de begane grond, 3e, 5e en 9e verdieping
  • Vier parkeerplaatsen voor mindervaliden. Deze zijn niet te reserveren. Het tarief is €7,50 per dag. Betalen per uur niet mogelijk. 

Museumwinkel
Naturalis

Kies uit een ruim assortiment producten geïnspireerd op al het moois dat natuur te bieden heeft. De museumwinkel van Naturalis heeft unieke cadeaus en gadgets. 

Winkel knuffel atrium mammoet
Kinderen in museumwinkel Naturalis

Veelgestelde
vragen

Heb je vragen?

Wij geven je graag antwoord. Zo is het momenteel helaas niet mogelijk om een buggy of kinderwagen mee te nemen. Alle andere veelgestelde vragen en antwoorden lees je hier.

Lees meer

Trappenberg in atrium Naturalis
Trap in atrium Naturalis

Algemene
voorwaarden

In ons museum gelden natuurlijk bepaalde regels.

Bekijk onze huisregels

Op een bezoek aan Naturalis zijn de algemene voorwaarden van toepassing.

Bekijk onze algemene voorwaarden

De GGD’s hebben een gerechtvaardigd belang om in het kader van intensief bronnen- en contactonderzoek bezoekgegevens op te vragen. Musea zullen aan dergelijke verzoeken in principe medewerking verlenen. Bezoekers die niet willen dat hun gegevens zouden kunnen worden gedeeld, kunnen beter wachten met museumbezoek totdat deze bijzondere situatie voorbij is.