Aglaia Bouma

Aglaia Bouma

Ik ben een gedreven entomoloog die de wereld wil laten zien hoe prachtig, grappig, fascinerend en onmisbaar insecten zijn. Dit doe ik door middel van onderwijs, lezingen, onderzoek, media-optredens en door het schrijven van populairwetenschappelijke boeken.

Keywords

entomologie, netwerken, veldwerk, ARISE, biodiversiteit, insecten populariseren

Research
interest

Hoe veranderen insectenpopulaties? Hoe zijn die veranderingen gemakkelijk en betrouwbaar te monitoren? Wat kan gedaan worden om de achteruitgang van insecten tegen te gaan en hoe maken we duidelijk dat dit noodzakelijk is?

Van alle diersoorten is de overgrote meerderheid insect, maar deze klasse wordt relatief slecht onderzocht. Het feit dat we nog maar een aantal jaar weten dat insectenaantallen drastisch teruglopen, is daar een bewijs van. Ik ben geïnteresseerd in achterhalen welke soorten waar en wanneer voorkomen, en hoe hun interactie is met andere soorten om een ecoysteem te vormen. Omdat insecten lastig te bestuderen en determineren zijn, betekent dit zoeken naar manieren waarop ze eenvoudig, maar wel betrouwbaar, te monitoren zijn.
Een manier om dit te bereiken is samenwerken met burgerwetenschappers, die vaak wel eerst overtuigd moeten worden van het feit dat insecten fascinerend genoeg zijn om je in te verdiepen.

Met een Europese hoornaar (Vespa crabro)
gewone tweevleugel (Cloeon dipterum)

Current
topics

A selection of the topics I am working on currently.

ARISE logo rond

ARISE: Nederlandse soorten kennen en herkennen

In het project ARISE bouwt Naturalis samen met het Westerdijk Instituut en de universiteiten van Amsterdam en Twente aan een infrastructuur die alle (meercellige) Nederlandse soorten kan herkennen en in kaart brengen. Elke soort, op elke manier, snel, en…
Lees meer
LiveScience in Naturalis

LiveScience

Met zijn grote ramen aan de straatzijde is LiveScience letterlijk en figuurlijk de etalage van Naturalis. Hier ontmoet je onze onderzoekers en collectiebeheerders zodat je kunt zien en ervaren wat er bij hun werk komt kijken.
Lees meer

In de
media

Een kleine greep uit diverse optredens en interviews kunt u vinden op mijn persoonlijke website.

In Jeugdjournaal