Basis
voor onderzoek

Wereldwijd helpen collecties zoals die van Naturalis de natuur te bestuderen, te ordenen en te begrijpen. Natuurhistorische collecties vormen een belangrijke infrastructuur voor wetenschappelijk onderzoek. Want biologische en geologische objecten zijn een onmisbaar startpunt voor onderzoek dat bijdraagt aan actuele vraagstukken als klimaatverandering en het verdwijnen van soorten.

Lees meer over ons onderzoek

Wetenschapper in collectie
Apollovlinders

Herkomst
van collecties

Onze collecties zijn gedurende eeuwen verzameld voor wetenschappelijk onderzoek. Aandacht voor het koloniale verleden en herstel van onrecht is van groot belang. Het is daarom goed dat er onderzoek naar de herkomst van objecten in Nederlandse musea gedaan wordt die van cultureel, historisch of religieus belang zijn voor het land van herkomst.

Lees meer

Lade met vlinders

Collectie
samenwerking

De collectie van Naturalis is beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Het onderhouden en beschikbaar maken ervan is een enorme klus.

Medewerker die een karretje met alcoholpotten over de gang duwt

Het vloeistofproject maakt een grote inhaalslag

Bij Naturalis bewaren we een deel van onze objecten op vloeistof in verband met conservering van weke delen. Sommige potten zijn meer dan 200 jaar oud. Door verdamping zakt het vloeistofniveau langzaam maar zeker en hiervoor is op continue basis monitoring…
Lees meer
Gestrande walvis

Walvisstrandingen: Wat kunnen we ervan leren?

Het gebeurt wel eens dat er een dode grote walvis aanspoelt op de Nederlandse kust, of overlijdt in de wateren voor de kust. Naturalis Biodiversity Center heeft dan de taak om te helpen bij het bergen van het zoogdier en om delen van het dier te bewaren…
Lees meer

Diensten
die wij bieden

Onderzoekers kunnen bij Naturalis: collectieobjecten lenen, de collectie bezoeken of toegang krijgen tot een breed scala aan (digitale) literatuur op het gebied van biodiversiteit.

Collectie

Onze collectie bezoeken

Ben je onderzoeker en wil je onze collectie bezoeken? Je kunt een verzoek sturen naar collectie@naturalis.nl. Studenten hebben hiervoor ook een brief nodig van hun opleidingsinstituut.
Lees meer
Duivenboek

Literatuur raadplegen in de bibliotheek

Naturalis heeft een van 's werelds grootste collecties van wetenschappelijke, taxonomische en paleontologische literatuur. Je vindt er meer dan 300.000 boeken en tijdschriften over de natuurlijke wereld en biodiversiteit. Van toonaangevende internationale…
Lees meer
Botanisch collectiestuk

Lenen van collectiestukken

Bij Naturalis is het mogelijk om collectiestukken te lenen voor tentoonstellingen, onderzoek of voor andere doeleinden. Daar zijn een aantal voorwaarden aan verbonden.
Lees meer

Collectie
schenken

Heb je thuis een verzameling of een bijzonder object en wil je deze graag schenken aan Naturalis?

Dat vinden we natuurlijk fijn! Maar helaas zijn niet alle objecten geschikt om in onze collectie op te nemen. Wij selecteren op de wetenschappelijke en esthetische waarde van de objecten. We nemen bovendien alleen objecten op met voldoende nauwkeurige gegevens of die geschikt zijn voor gebruik in de tentoonstelling. Verder is het belangrijk dat de objecten van de juiste ontheffingen zijn voorzien. Meer informatie?

Collectie schenken

Mierensluipwesp
Kalfje Indische tapir

Nieuws
uit de collectie

Onze collectie-medewerkers zitten nooit stil. Of het nu nieuwe dieren opzetten, meteorieten poetsen of walvisskeletten schoonmaken is.

Lees meer nieuws

Het holotype van een cicadasoort
24 augustus 2022

Snavelinsecten op de foto

Dit is hem dan: Pseudaufidus trifasciatus, een cicadensoort die in 1957 werd beschreven door de Leidse entomoloog en curator H.C. Blöte. De cicade op de foto is niet zomaar “een” exemplaar van die soort, het is het zogeheten holotype: het exemplaar dat…
Lees meer
Opgezette viskat uit Singapore
11 maart 2022

De onmogelijke viskat

De Naturalis-collectie bevat al 200 jaar een schedel en vacht van een viskat, maar pas sinds kort is er aandacht voor. Door wetenschappelijk onderzoek komen we meer te weten over de geschiedenis van Singapore, zowel op het gebied van de natuur en de…
Lees meer
Naturalis-onderzoekers meten de maanvis op. 1.89 van snavel tot staart
16 december 2021

Amelandse maanvis veilig in de vriezer

De maanvis die afgelopen maandag aanspoelde op Ameland is inmiddels in een vriescel beland. Naturalis-medewerkers hebben wat monsters genomen voor onderzoek. Het dier zal worden opgezet, en dat gaan we live delen met onze museumbezoekers.
Lees meer

Online toegang
tot onze collectie en collectiedata

Catalogue of Life 
Eén wereldwijde namenlijst van alle dieren, planten en schimmels die door wetenschappers beschreven zijn.
Linnaeus
Als soortspecialist taxonomische kennis en soortinformatie online toegankelijk maken? Gebruik het software-as-a-service-pakket Linnaeus.
BioPortal 
Als onderzoeker of collectiebeheerder snel bladeren door de digitale collectie van Naturalis.
Netherlands Biodiversity API/Data Services
Als softwareontwikkelaar of bio-informaticus via een API toegang krijgen tot de digitale collectie-informatie van Naturalis.

Bio Portal