Diensten
die wij bieden

Onderzoekers kunnen bij Naturalis: collectieobjecten lenen, de collectie bezoeken of toegang krijgen tot een breed scala aan (digitale) literatuur op het gebied van biodiversiteit.

Collectie

Onze collectie bezoeken

Ben je onderzoeker en wil je onze collectie bezoeken? Je kunt een verzoek sturen naar collectie@naturalis.nl . Studenten hebben hiervoor ook een brief nodig van hun opleidingsinstituut.
Lees meer
Duivenboek

Literatuur raadplegen in de bibliotheek

Naturalis heeft een van 's werelds grootste collecties van wetenschappelijke, taxonomische en paleontologische literatuur. Je vindt er meer dan 300.000 boeken en tijdschriften over de natuurlijke wereld en biodiversiteit. Van toonaangevende internationale…
Lees meer
Botanisch collectiestuk

Lenen van collectiestukken

Bij Naturalis is het mogelijk om collectiestukken te lenen voor tentoonstellingen, onderzoek of voor andere doeleinden. Daar zijn een aantal voorwaarden aan verbonden.
Lees meer

Herkomst
van collecties

Onze collecties zijn gedurende eeuwen verzameld voor wetenschappelijk onderzoek. Aandacht voor het koloniale verleden en herstel van onrecht is van groot belang. Het is daarom goed dat er onderzoek naar de herkomst van objecten in Nederlandse musea gedaan wordt die van cultureel, historisch of religieus belang zijn voor het land van herkomst.

Lees meer

Lade met vlinders

Nieuws
uit de collectie

Onze collectie-medewerkers zitten nooit stil. Of het nu nieuwe dieren opzetten, meteorieten poetsen of walvisskeletten schoonmaken is.

Lees meer nieuws

Overprikken van een apollovlinder
29 mei 2024

Apollovlinders vol verrassingen

Het CollAction-team is ingezet om ongeveer 120.000 Apollovlinders over te zetten naar standaardlades. Door deze werkzaamheden kunnen deze vlinders goed gebruikt worden in de wetenschap. Toen de klus begon kwam het team al snel voor verrassing te staan.
Lees meer

Collectie
schenken

Heb je thuis een verzameling of een bijzonder object en wil je deze graag schenken aan Naturalis?

Dat vinden we natuurlijk fijn! Maar helaas zijn niet alle objecten geschikt om in onze collectie op te nemen. Wij selecteren op de wetenschappelijke en esthetische waarde van de objecten. We nemen bovendien alleen objecten op met voldoende nauwkeurige gegevens of die geschikt zijn voor gebruik in de tentoonstelling. Verder is het belangrijk dat de objecten van de juiste ontheffingen zijn voorzien. Meer informatie?

Collectie schenken

Mierensluipwesp
Kalfje Indische tapir

Collectie
samenwerking

De collectie van Naturalis is beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Het onderhouden en beschikbaar maken ervan is een enorme klus.

Collectie medewerker in de vlinder collectie

CollAction achterstanden inhalen

Een collectie van 43 miljoen objecten in goede staat houden voor toekomstige generaties is een hele verantwoordelijkheid. Onderdelen van de collectie zijn door verschillende oorzaken (denk aan achterstanden uit het verleden, nieuwbouw en…
Lees meer
Medewerker die een karretje met alcoholpotten over de gang duwt

Het vloeistofproject maakt een grote inhaalslag

Bij Naturalis bewaren we een deel van onze objecten op vloeistof in verband met conservering van weke delen. Sommige potten zijn meer dan 200 jaar oud. Door verdamping zakt het vloeistofniveau langzaam maar zeker en hiervoor is op continue basis monitoring…
Lees meer
Gestrande walvis

Walvisstrandingen: Wat kunnen we ervan leren?

Het gebeurt wel eens dat er een dode grote walvis aanspoelt op de Nederlandse kust, of overlijdt in de wateren voor de kust. Naturalis Biodiversity Center heeft dan de taak om te helpen bij het bergen van het zoogdier en om delen van het dier te bewaren…
Lees meer
Het holotype van een cicadasoort
24 augustus 2022

Snavelinsecten op de foto

Dit is hem dan: Pseudaufidus trifasciatus , een cicadensoort die in 1957 werd beschreven door de Leidse entomoloog en curator H.C. Blöte. De cicade op de foto is niet zomaar “een” exemplaar van die soort, het is het zogeheten holotype: het exemplaar dat…
Lees meer

Online toegang
tot onze collectie en collectiedata

Catalogue of Life 
Eén wereldwijde namenlijst van alle dieren, planten en schimmels die door wetenschappers beschreven zijn.
Linnaeus
Als soortspecialist taxonomische kennis en soortinformatie online toegankelijk maken? Gebruik het software-as-a-service-pakket Linnaeus.
BioPortal 
Als onderzoeker of collectiebeheerder snel bladeren door de digitale collectie van Naturalis.
Netherlands Biodiversity API/Data Services
Als softwareontwikkelaar of bio-informaticus via een API toegang krijgen tot de digitale collectie-informatie van Naturalis.

Bio Portal

Wie
werken hier

Bij Naturalis werken tientallen mensen aan het onderhouden van de collectie, en het zorgen dat die - online en in het echt - beschikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek. 

Collectiebeheerders en preparateurs