Mineralogie en petrologie

Collectiedepot mineralogie

De mineralogie- en petrologiecollectie bevat circa 115.000 mineralen, 500.000 stenen en 205.000 slijpplaatjes uit vrijwel de hele wereld, inclusief Nederland. Het bestaat uit ruwe mineralen, geslepen edelstenen, ertsen, gesteenten, boorkernen, slijpplaatjes, lakprofielen, bouw- en beeldhouwstenen en geologische maquettes. Naturalis is door de grote collectie en eeuwenlange ervaring vaak het eerste aanspreekpunt voor vragen omtrent mineralen- en stenencollecties. Er wordt veel onderzoek naar gedaan door onderzoekers uit de hele wereld.

 

Wilt u onderzoek doen met de petrologiecollectie van Naturalis?
Collectiebeheerder is Rob van den Berg
Rob.vandenberg@naturalis.nl
De fossielen zijn hun eigen collectie.

Oorsprong

De oorspronkelijke verzameling van het voormalige Rijksmuseum van Geologie en Mineralogie vormt de kern van de collectie. Deze collecties bevatten mineralen en gesteenten die vaak om praktische of geopolitieke redenen niet meer te verzamelen zijn. Onze collectie is aangevuld met de universitaire collecties en met collecties van een aantal andere musea. Ook particuliere donaties vinden hun weg naar Naturalis.

De bijzondere collectie edelstenen van koning Willem I bestaat uit zeldzame en zelfs nieuw ontdekte, geslepen edelstenen en fraai gevormde onbewerkte kristallen. Het is een belangrijke referentiecollectie voor het herkennen van edelstenen. Naturalis beheert de grootste collectie in de wereld van mineralen die in Nederland worden gevonden. De voormalige steenkoolmijnen van Zuid-Limburg hebben een schat aan mineralen geleverd. In totaal zijn uit Nederland 64 soorten mineralen bekend.

Een belangrijke collectie mineralen en ertsen is afkomstig van de TU Delft, met als doel toekomstige mijnbouwingenieurs op te leiden in het herkennen van mineralen en ertsen in het veld. De mineralen- en gesteentencollectie van Von Siebold is belangrijk voor het historisch onderzoek naar de kennis van mineralogie in Japan in de 19e eeuw. Siebold verzamelde mineralen op basis van hun merkwaardige vorm of voor onderzoek aan economische bronnen. Sommige door hem verzamelde obsidianen bleken prehistorische werktuigen te zijn. 

Hoogtepunten

  • Naturalis beheert de grootste meteorietencollectie in Nederland. Deze collectie omvat meteorieten en tektieten uit de hele wereld, waaronder drie Nederlandse.
  • De collecties uit Indonesië en Suriname behoren tot de belangrijkste in de wereld. De collectie bevat veel materiaal wat onvervangbaar is, omdat de locaties waar het gevonden is niet meer te bezoeken zijn. 
  • De zwerfstenencollectie geeft een goed beeld van wat er hier in Nederland tijdens de IJstijd allemaal is neergelegd, en is de basis geweest van verschillende handboeken over zwerfstenen.
  • Daarnaast beheert Naturalis de historische collecties van belangrijke wetenschappers zoals Staring, Heijmans, Schürmann, Escher, Kuenen, Umbgrove, Molengraaff, Brouwer, Martin, Junghunn, IJzerman, Martin, Voltz en Dubois.
Pyrietkristal
Toermalijn in kwarts

Topstukken

Topstukken uit de mineralen- en gesteentencollectie van Naturalis zijn onder andere de Oersteen in de Evolutiezaal. Deze steen behoort met een ouderdom van 3,8 miljard jaar tot de oudste stenen in de wereld en bevat de oudste sporen van leven op aarde. Andere topstukken zijn het grote bergkristal van dat te vinden is in de schatkamer van zaal De Aarde, en de marmeren tafel van Willem I

Meteoriet: een zwarte steen
Een jongetje kijkt naar een stuk bergkristal dat groter is dan hijzelf.

Wie
werken hiermee