Onze definitievan een partnerschap
Partnerschappen bij Naturalis draaien om tastbare, grootschalige impact die bijdraagt aan biodiversiteit. Impact om biodiversiteit (kennis) te behouden en te verrijken. Impact om biodiversiteit in kaart te brengen. Impact om op grote schaal kennis te delen. Impact om biodiversiteit behapbaar en meetbaar te maken voor iedereen.
Wij gaan uit van een meerjarig partnerschap van minimaal drie jaar. Dit geeft ruimte om samen te bouwen aan grootschalige en strategische initiatieven met blijvende impact. Daarbij geloven we dat een partnerschap meer is dan sponsoring alleen; het draait om gelijkwaardigheid. We brengen beiden kennis, expertise, tijd, middelen en budget in.
Samenwerkings- mogelijkheden
Omdat impact altijd voorop staat, kiezen we onze samenwerkings thema's zorgvuldig. In onze samenwerkingen richten we ons op drie pijlers die ook naadloos aansluiten bij onze identiteit als wetenschappelijk onderzoeksinstituut, museum, collectiebeheerder en bouwer van een technologische infrastructuur:
Educatie en inspiratie
Deze partnerschappen zijn gericht op het vergroten van bewustzijn, kennis, en verwondering over biodiversiteit bij het algemene publiek. Ze dragen bij aan het vergroten van natuurkennis en het versterken van maatschappelijke betrokkenheid bij biodiversiteit. Dit doen we door samen grootschalige educatieve programma’s, publiekscampagnes, tentoonstellingen en content te ontwikkelen die mensen – jong en oud – dichter bij de natuur brengen en inspireren tot zorg en betrokkenheid.
Een mooi voorbeeld is onze samenwerking met Albert Heijn. Binnen dit partnerschap realiseren we, onder andere, initiatieven zoals Op avontuur met Freek, Topinsecten en Expeditie Oceaan, waarmee we jaarlijks miljoenen Nederlanders enthousiasmeren om de natuur te ontdekken en beter te begrijpen. Op deze manier brengen we biodiversiteit op een toegankelijke en inspirerende manier dichtbij voor een breed publiek.
Technologie en innovatie
Onder deze pijler werken we met partners aan het ontwikkelen van slimme, innovatieve oplossingen die biodiversiteit tastbaar, begrijpelijk en toepasbaar maken voor een breed publiek - van wetenschappers tot beleidsmakers tot bedrijven en burgers. Het draait om het toegankelijk en zichtbaar maken van biodiversiteits kennis door innovatieve tools te ontwikkelen. Dit helpt bij het nemen van betere (beleids- en investerings) beslissingen en het vergroten van bewustwording.
Een innovatief voorbeeld hiervan is THRIVE, een tool die Naturalis samen met KPMG ontwikkelde. Hiermee kunnen bedrijven en investeerders hun biodiversiteit impact meten en strategisch meenemen in hun beleid. In dit soort samenwerkingen fungeert technologie als katalysator om biodiversiteit onderdeel te maken van maatschappelijke en economische keuzes.
Kennis, data en monitoring
Deze pijler richt zich op het in kaart brengen van biodiversiteit, en het vergroten van soortenkennis. Samen met onze partners werken we aan fundamenteel en toegepast onderzoek, het verzamelen en documenteren van biodiversiteit data en het duiden van trends. Dit vormt de basis voor het begrijpen van ecosystemen, het monitoren van veranderingen en het ondersteunen van beleid en maatschappelijke keuzes.
Een mooi voorbeeld hiervan is onze samenwerking met IJver Alpha waarbij we gezamenlijk werken aan het opzetten van een robuust monitoringsprogramma voor biodiversiteit in de Noordzee. Door onderzoek, data en monitoring te combineren, creëren we een fundament waarop zowel beleidsmakers, bedrijven als het brede publiek kunnen bouwen om biodiversiteit te beschermen en versterken.