Pepijn Kamminga

Pepijn Kamminga met bruinvis schedel

Sinds 2014 beheer ik de collectie zoogdieren en vogels bij Naturalis. Ik zorg er onder andere voor dat deze collectie goed bewaard blijft, dat het toegankelijk is voor onderzoek, dat de data voor iedereen digitaal in te zien is en dat er nieuwe exemplaren worden toegevoegd aan de collectie. Daarnaast hou ik me natuurlijk ook bezig met presentatie voor het publiek en zorg ik dat andere musea collectiestukken kunnen lenen.

Keywords

vogels, zoogdieren, opgezette dieren, alcohol collectie, tentoonstellingen, onderzoek, digitale data ontsluiting

Pepijn Kamminga, MSc

Collectiebeheerder
Vogels en Zoogdieren

pepijn.kamminga@naturalis.nl
+31 (0)71 751 9338

De
collectie

De collectie vogels en zoogdieren bestaat uit ongeveer 500.000 exemplaren. Dit zijn opgezette huiden en skeletten zijn, maar ook losse botten, balgen en exemplaren op alcohol.

De vogel- en zoogdierencollectie van Naturalis bevatten respectievelijk ongeveer 400.000 en 100.000 exemplaren en groeit nog steeds. Dieren die dood gevonden worden, worden vaak opgenomen in de collectie. Naast recente exemplaren, zijn ook exemplaren aanwezig die al ruim 200 jaar in de collectie zijn bewaard gebleven en deel uitmaakten van de verzameling van onze eerste directeur (tevens ornitholoog) C.J. Temminck en dus bij het begin van Naturalis al in de collectie zaten. De collectie wordt veel geraadpleegd door onderzoekers, maar is ook van grote waarde voor onze eigen tentoonstelling en voor die van andere musea.

kaapse leeuw
roofvogelcollectie

Actuele
onderwerpen

Een selectie van de onderwerpen waar ik me op dit moment mee bezig houd. Ik werk aan een catalogus voor wetenschappelijke typen. Ook ben ik regelmatig aan de slag met nieuwe aanwinsten voor de collectie, zoals de lammergier en goudjakhals.

Gestrande walvis

Walvisstrandingen: Wat kunnen we ervan leren?

Het gebeurt wel eens dat er een dode grote walvis aanspoelt op de Nederlandse kust, of overlijdt in de wateren voor de kust. Naturalis Biodiversity Center heeft dan de taak om te helpen bij het bergen van het zoogdier en om delen van het dier te bewaren…
Lees meer

Preparatie lammergier Angèle

Een spanwijdte van zo’n drie meter, bijna 6,5 kilo zwaar en de eerste van zijn soort die in Nederland in het wild is gevonden. Angèle, de lammergier die eind mei tegen een windmolen klapte en op slag dood was, wordt op 4 maart verder opgezet in Naturalis.

Lees meer

Belangrijke
publicaties

Zie voor een mijn volledige publicatielijst mijn Google Scholar pagina

In de
media

Trouw: Het is wachten geblazen in het XL-depot
Langs de Lijn: Pepijn Kamminga ontleedt aangespoelde vinvis
In 2019 ging "Dumpert filmt je werkplek" mee met het walvissnijteam om te kijken hoe Naturalis helpt wanneer er een dode walvis op de Nederlandse kust aanspoelt
Bekijken

Jonge kangoeroe op sterk water