Frederique Bakker

Frederique Bakker in het Hymenoptera depot

Als collectiebeheerder van de Hymenoptera (vliesvleugeligen) ben ik verantwoordelijk voor de dagelijkse werkzaamheden in de collectie en werk ik samen met wetenschappers, vrijwilligers, tentoonstellingsmakers en vele anderen aan het onderhouden van de collectie, het onderzoek eraan en het delen van kennis met het algemeen publiek.

Keywords

Collectiebeheerder, Hymenoptera, vliesvleugeligen, wespen, bijen, mieren

Frederique Bakker

Collectiebeheerder Hymenoptera
Naturalis sector Collectie, afdeling Collectie Management

frontofficecollectie@naturalis.nl

De
collectie

De collectie vliesvleugeligen (Hymenoptera) bestaat uit de wespen, bijen en mieren. Dat zijn ongeveer 1,7 miljoen exemplaren in 12.000 insectenladen, welke worden gebruikt voor velerlij onderzoek.

In de collectie bevinden zich exemplaren van over de hele wereld, maar het zwaartepunt ligt in Europa en Azië. Er zijn zo’n 28.700 soorten vertegenwoordigd en er zijn duizenden typen. Het grootste gedeelte is een gedetermineerde referentiecollectie, maar een minderheid van het materiaal moet nog worden gedetermineerd of zelfs beschreven. Dagelijks worden er exemplaren gedetermineerd, gefotografeerd, gedigitaliseerd en ingevoegd in de hoofdcollectie. Zeer regelmatig ontvangen wij donaties met nieuw materiaal voor de collectie.

collectiedepot Hymenoptera, 1 van de vele gangpaden

contact

Professionals met interesse in lenen, bezoeken of doneren moedigen wij aan om contact op te nemen via frontofficecollectie@naturalis.nl. 

Heeft u aantoonbare interesse in en ervaring met entomologie, en bent u geïnteresseerd in vrijwilligerswerk in de Hymenoptera collectie? Dan horen wij eveneens graag van u. 

Stilbula cyniformis from Hymenoptera collection (RMNH.INS.108880)