CollAction achterstanden inhalen

Collectie medewerker in de vlinder collectie

Een collectie van 43 miljoen objecten in goede staat houden voor toekomstige generaties is een hele verantwoordelijkheid. Onderdelen van de collectie zijn door verschillende oorzaken (denk aan achterstanden uit het verleden, nieuwbouw en collectieverhuizingen, de corona-epidemie) in een slechte toestand geraakt. Om deze behoudsachterstanden weg te werken heeft Naturalis een groot project, CollAction, opgestart, gesteund door een financiële bijdrage van het ministerie van OCW. Hiermee brengen we deze collecties weer in een staat die toekomstig onderzoek mogelijk maakt.

Meer weten over CollAction

Neem contact op met Steven van der Mije (Senior Beleidsmedewerker Collectie)

https://nl.linkedin.com/in/steven-van-der-mije-9090806asteven.vandermije@naturalis.nl

Kritieke of urgent
toestand

Natuurhistorische collecties zijn erg gevoelig voor achterstanden in behoud. Bij collecties die op vloeistof (alcohol, formaline) worden bewaard, kan door verdamping uit lekkende potten het object droog komen te staan en verloren gaan. Spelden van insecten kunnen gaan oxideren en daardoor uitzetten, waardoor het object uit elkaar valt. Daarom richt dit project zich in de eerste plaats op objecten die binnen een jaar dreigen beschadigd te raken (kritiek) of die na een jaar kritiek dreigen te worden (urgent).

Alcohol collectie
Fosielen depot

De vijf 
werkpakketten

Verschillende typen van collectie vereisen een eigen aanpak, daarom is dit project in een aantal werkpakketten georganiseerd, waarin de werkzaamheden worden uitgevoerd:

  1. Behoudswerkzaamheden in de collectie die op vloeistof worden bewaard.
  2. Behoudswerkzaamheden in de collecties met droog bewaarde specimens.
  3. Schoonmaken van insectenlades.
  4. Het selecteren en ontsluiten van recente acquisities. zodat ze ingevoegd kunnen worden.
  5. Het selecteren en invoegen van collecties die nog in ons externe depot staan opgeslagen.
Behoud van een colletie stuk op sterk water
Behoud werkzaamhedend van geprepareerde insecten

Nieuws
van CollAction

Panos, Floris en Rob op zoek naar dia's
4 juni 2024

Van dia naar data: Botanisch archief inventarisatie

In mei heeft het CollAction-team meer dan 50.000 botanische dia's van Wageningen University & Research geïnventariseerd. Dit zijn vooral foto's van planten in het veld of in kassen. Het team selecteerde 3.000 dia's die zijn opgenomen in onze collectie…
Lees meer
Overprikken van een apollovlinder
29 mei 2024

Apollovlinders vol verrassingen

Het CollAction-team is ingezet om ongeveer 120.000 Apollovlinders over te zetten naar standaardlades. Door deze werkzaamheden kunnen deze vlinders goed gebruikt worden in de wetenschap. Toen de klus begon kwam het team al snel voor verrassing te staan.
Lees meer
Valerie in het keverdepot
29 mei 2024

Keverlades roet, stof en juweeltjes

Een groot deel van de ladendeksels is tamelijk tot erg vies. Het CollAction-team is aan de slag gegaan met de keverlades, en produceert vele vieze zwarte glassexdoekjes, en schone glasplaten. En af en toe komen we keverjuweeltjes tegen.
Lees meer
Tamar met fossielen of vloeistof
29 mei 2024

Fossiele mollusken op vloeistof

Een klein deel van de fossiele mollusken in de collecties van Naturalis staan op vloeistof, namelijk siliconenolie. Dit is gedaan om schade aan de fossielen te voorkomen of te stoppen. Onderdeel van de CollAction werkzaamheden was om in de fossiele…
Lees meer
ijstijdfossielen
29 mei 2024

IJstijdfossielen in orde

Grottenleeuw, bruine beer, oeros: die kwamen allemaal voor in Nederland, ooit, lang geleden in de ijstijd. Het CollAction-team wist dat niet, maar nu laten we dagelijks de schedels, botten, tanden door onze handen gaan, bij het netjes in dozen leggen van…
Lees meer