Zoogdieren

Uitgestorven zoogdieren in het depot

De zoogdiercollectie van Naturalis bevat ongeveer 100.000 exemplaren en groeit nog steeds. Dieren die dood gevonden worden, worden vaak opgenomen in de collectie. Naar schatting is 30 - 40% van wereldwijd bekende zoogdiersoorten vertegenwoordigd. De collectie is taxonomisch geordend. De meeste exemplaren zijn afkomstig uit Nederland en onze voormalige koloniën: o.a. Indonesië en Suriname. Maar vroeger zijn via handelaren vele exemplaren van over de hele wereld verkregen voor de collectie, vele hoefdieren zijn bijvoorbeeld verzameld in Afrika door Van Horstok. De zoogdiercollectie omvat verschillende manieren van bewaren, zo zijn er nesten, balgen, losse botten, dieren op alcohol, weefselmonsters, maar ook opgezette skeletten en huiden.

 

Wilt u onderzoek doen met de zoogdiercollectie van Naturalis?
Collectiebeheerder is 
Pepijn Kamminga
pepijn.kamminga@naturalis.nl

 

Hoogtepunten
Van vleermuis tot primaat

De zoogdierencollectie bevat naast veel voorkomende soorten ook recent uitgestorven en zeldzame soorten. De uitgestorven Blauwbok is bijvoorbeeld een van de weinige exemplaren die nog bewaard is in museumcollectie en is bovendien het holotype van de soort. De nationale zoogdierfauna wordt goed vertegenwoordigd, en er worden nog steeds nieuwe Nederlandse zoogdieren toegevoegd aan de collectie. Naast recent toegevoegde exemplaren, zijn ook exemplaren aanwezig die al ruim 200 jaar in de collectie zijn bewaard gebleven. Er zijn veel speciale soorten verzameld in Japan door Von Siebold en Burger die in de meeste gevallen ook zijn gebruikt voor de beschrijving van nieuwe soorten. Ook de Natuurkundige Commissie heeft een grote bijdrage aan de collectie gedaan vanuit Zuidoost Azië, vooral vleermuizen en primaten. De collectie walvisachtigen verdient ook vermelding.

Topstukken

 

 

In de zoogdiercollectie bevinden zich schitterende exemplaren die zijn opgezet door de bekende taxidermistenfamilie Ter Meer (werkzaam bij Naturalis rond 1900), zoals een orang oetan. De collectie wordt veel geraadpleegd door onderzoekers van over de hele wereld, maar is ook van grote waarde voor onze eigen tentoonstelling en voor die van andere musea die soms exemplaren lenen. Absolute topstukken zijn de Grijze vier­oog­buidel­rat, de Allerlaatste quagga, Stier Herman, de Kaapse Leeuw en de Tasmaanse buidelwolf.

Orang Oetan van Ter Meer
Grijze vieroogbuidelrat

Wie
werken hiermee

Belangrijkste
publicaties

Welker et al. 2016 Palaeoproteomic evidence identifies archaic hominins associated with the Châtelperronian at the Grotte du Renne. Proceedings of the National Academy of Sciences USA 113(40), 11162-11167. DOI: https://doi.org/10.1073/pnas.1605834113 

Van der Mije & Kamminga, 2023. Type-specimens of recent mammals in Naturalis Biodiversity Center. PART 1. Monotremata, Didelphimorphia, Dasyuromorphia, Peramelemorphia, Diprotodontia, Afrosoricida, Macroscelidea, Hyracoidea, Proboscidea, Scandentia, Primates, Rodentia (Mammalia). 

Ruedas 2017 A new species of cottontail rabbit (Lagomorpha: Leporidae: Sylvilagus) from Suriname, with comments on the taxonomy of allied taxa from northern South America. Journal of Mammalogy, Volume 98, Issue 4, 1 August 2017, Pages 1042–1059. DOI: https://doi.org/10.1093/jmammal/gyx048