Dinolab Miljoenen jaren werk

Martijn en Yasmin op het dinolab

Midden in het museum is iets te zien dat normaal gesproken achter de schermen gebeurt: daar werkt ons Dinolab aan echte dinosaurusbotten. Naturalis heeft in 2013 zes triceratopsen opgegraven in de Verenigde Staten, en in het Dinolab worden deze botten klaargemaakt voor wetenschappelijk onderzoek, een tour door het land en een grote tentoonstelling in Naturalis. In de zomers is het Dinolab-team in Amerika te vinden, waar ze opgraven voor het volgende project: reusachtige langnekken - en misschien nog wel een verrassing.

Het Dinolab wordt geleid door Martijn Guliker en Yasmin Grooters; het lab valt onder onze afdeling Collectie.

Hoe het
allemaal begon

Tijdens de zoektocht naar een T. rex stuitte het team van Naturalis op botten van meerdere triceratopsen. Tussen 2015 en 2019 werden die uitgegraven, en het doel is om ze in alle glorie te laten schitteren in het museum. Daarom zijn de preparateurs van het Dinolab al vanaf 2015 bezig om deze botten te prepareren, klaar te maken voor onderzoek en ontbrekende delen aan de botten vast te maken. Dit alles dus onder het toeziend oog van het publiek. Het eerste eindproduct is inmiddels al geleverd, in de vorm van het triceratopsskelet dat te zien is in zaal Dinotijd: het eerste skelet van Naturalis dat geheel door een Nederlands team is opgegraven, geprepareerd en in elkaar gezet.

Dinotijd

Triceratops Dirk
Triceratopsbotten in het Dinolab

Wie werken
er in het Dinolab

De triceratops-botten worden ook gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Hierbij wordt geprobeerd om duidelijk te krijgen waarom er op één plek in Amerika zoveel skeletten door elkaar liggen. Zou het een kudde zijn? En kunnen we er achter komen welk bot van wie is? In het Dinolab werken onze preparateurs samen met onze onderzoekers en een groot team van vrijwilligers: op deze manier kunnen bezoekers altijd terecht met al hun vragen over dinosauriërs.

In de
media

Iedereen is gefascineerd door dino's, en daarom zijn dino's perfect om te laten zien hoe wetenschappers onderzoek doen. Dat is zelfs een van de belangrijkste taken van het dinolab in Naturalis, en de reden dat het midden in het museum staat. We werken dus graag mee aan allerlei  evenementen en mediaproducties om te vertellen over het werk dat we doen, of over hoe wetenschap werkt (en over onze favoriete dinosaurusfilms, natuurlijk).

Martijn tijdens de dinosnurk

Met
dank aan

De expeditie en de verwerving van de triceratopsskeletten is mogelijk gemaakt dankzij de VriendenLoterij, het Mondriaan Fonds, het K.F. Hein Fonds, het Prins Bernhard Cultuur Fonds, de Stichting Zabawas en mede mogelijk gemaakt door verschillende sponsoren en donateurs waaronder Rely en Pieter Zwart. Ook donateur worden? 

Lees hier meer