Dodo

Lang leve de dodo

De dodo stierf razendsnel uit door toedoen van de mens, nog voordat hij beschreven was door de wetenschap. Dodo-specialisten proberen dat nu alsnog te doen. We weten nu dat de dodo niet dik en gedrongen was, maar fier rechtop liep en verwant is aan de duif…
Lees meer
Nicole de Voogd doet onderzoek onder water

Lang leve de oceanen

Waarom heet onze planeet eigenlijk ‘Aarde’ terwijl ruim zeventig procent van het oppervlak bedekt is met water? Zeker tienduizenden onderzeese levensvormen kennen wij nog niet. En misschien veel meer dan dat. Marien biologen Nicole de Voogd en Katja…
Lees meer
Mammoetcollectie Naturalis

Lang leve de mammoet

Geen alledaagse vondst: botten van mammoeten. Toch kun je ze ook zélf vinden. Gewoon in de Nederlandse grond onder je voeten. Ons land was ooit een steppe waar mammoeten samenleefden met hyena’s en leeuwen op de ‘Serengeti van het noorden.’ Naturalis…
Lees meer
Sylvia Mota de Oliveira in de Amazone

Lang leve bomen en planten

Een hectare Amazone-bos bevat soms meer dan driehonderd verschillende soorten bomen. Hoe komt dat? En waarom is dat zo? Hoeveel bomen zijn er eigenlijk in totaal in de Amazone? Onze onderzoekers Sylvia en Hans duiken diep het regenwoud in om antwoorden te…
Lees meer
Vincent Kalkman in Bhutan (foto: Bureau Voorlichting/Naturalis)

Lang leve onze verzamelaars

Om te weten wat we moeten behouden aan biodiversiteit en natuurlijke rijkdommen, moeten we eerst goed weten wat er is. Onze wetenschappers-verzamelaars inventariseren de natuur wereldwijd. Onze enorme collectie en onze schat aan natuurhistorische data…
Lees meer
José Joordens

Lang leve José Joordens

Op 13 juni 2019 accepteert José Joordens een bijzondere leerstoel, voluit de 'Naturalis Dubois Chair in Hominin Paleoecology and Evolution’ aan de Universiteit Maastricht. Haar discipline-overschrijdende onderzoek in de paleoecologie vertelt ons - de mens…
Lees meer
Een rosse metselbij drinkt nectar

Lang leve de wilde bij

De tellingen van de Nationale Bijentelling dragen bij aan wetenschappelijk onderzoek naar de toestand van wilde bijen in Nederland. Entomoloog Vincent Kalkman van Naturalis is daarom blij met elke waargenomen bij. Vanwege de kou dit weekend is de telling…
Lees meer
Nicole de Voogd

Lang leve Nicole de Voogd

Nicole de Voogd staat met beide benen aan de grond. Als ze tenminste op het droge staat, want het liefst zweeft ze onder water tussen de riffen in de Indo-Pacific. Met aanstekelijk enthousiasme vertelt ze over haar onderzoek. Passie voor de inhoud van haar…
Lees meer
Dagpauwoog

Lang leve de vlinder

In de collectietoren van Naturalis bevinden zich ongeveer 3.5 miljoen vlinders. Onderzoekers hebben ze de afgelopen 200 jaar over de hele wereld verzameld om zo een beter beeld te krijgen van biodiversiteit. De vlinders bieden een schat aan informatie…
Lees meer
zandhommel

Lang leve de hommel

Tomatentelers hoef je niet uit te leggen waarom hommels belangrijk zijn. Elke verkocht tomaat heeft kunnen groeien dankzij hun bestuiving. De hommels die voor dit doel worden gekweekt, vergaat het goed. Onder de blote hemel is de situatie heel anders…
Lees meer
Darwinvinken

Lang leve de erfenis van Darwin

Precies 210 jaar na zijn geboorte op 12 februari 1809 leeft Charles Darwins erfenis tastbaar voort in de natuurhistorische collectie van Naturalis. Niet alleen vanwege deze vinken die hij persoonlijk meenam van zijn reis en die een fundamentele rol…
Lees meer
Eetbare orchidee

Lang leve de orchidee

Bij sporenonderzoek na een misdaad denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan de politie, niet aan een instituut als Naturalis. Toch lopen wij voorop als je kijkt naar onderzoeksmethoden voor forensische opsporing. De collectie en de laboratoria van…
Lees meer
Planktonic gastropods

Lang leve plankton

Plankton vertelt veel over de toestand van onze oceanen. Katja Peijnenburg , marien biologe bij Naturalis, doet al jarenlang onderzoek naar plankton, CO2, klimaatverandering en verzuring van de oceanen. Ze vertelt er uitgebreid over in een aflevering van…
Lees meer
ooievaar

Lang leve de biodiversiteit

Op 19 december is het Deltaplan Biodiversiteitsherstel gelanceerd. De initiatiefnemers - negentien organisaties variërend van kennisinstituten als Naturalis, boerenorganisaties tot natuurorganisaties en een bank - nodigen de rest van Nederland nu uit zich…
Lees meer
Nicole de Voogd

Lang leve de spons

De natuur biedt een schatkist met slimme oplossingen en een enorme hoeveelheid nuttige stoffen en smakelijke kost. Onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center pluizen planten en dieren uit om te achterhalen hoe we hun oplossingen kunnen toepassen. Van…
Lees meer
Biomon

Lang leve genetische biomonitoring

Genetische biomonitoring zit in de lift. DNA-sporen die planten, dieren en schimmels in hun omgeving achterlaten, zijn te gebruiken om te bepalen hoe ecosystemen eraan toe zijn. Dit werkt sneller, goedkoper en nauwkeuriger dan het determineren van complete…
Lees meer