Lang leve
de hommel

Veel hommelsoorten zijn bedreigd of al verdwenen. Tijd voor actie. Samen met honderden vrijwilligers brengt Naturalis de bedreigde soorten in Nederland in kaart. Entomoloog Vincent Kalkman werkt aan de bescherming van zeldzame hommelsoorten.

In dit uitgebreide interview geeft Vincent inside information over de stand van de hommels in Nederland.

zandhommel
vincent kalkman

Lang leve
de wolf

Het was recent groot nieuws: de wolf is 'officieel' terug in Nederland! Een goed moment voor Naturalis om in samenwerking met de Leidse Schouwburg-Stadsgehoorzaal en De Nieuwe Philharmonie stil te staan bij dit bijzondere dier.

Onze familievoorstelling Peter en de wolf (8+) vermengt wetenschap, sprookjes, muziek en actualiteit, en is op zondag 3 maart 2019 twee maal te zien, om 11.00 uur en om 14.30 uur.

Benieuwd? Bestel hier je kaartjes

wolf in collectie

Lang leve
de erfenis van Darwin

Precies 210 jaar na zijn geboorte op 12 februari 1809 leeft Charles Darwins erfenis tastbaar voort in de natuurhistorische collectie van Naturalis. Niet alleen vanwege deze vinken die hij persoonlijk meenam van zijn reis en die een fundamentele rol speelden bij de formulering van zijn evolutietheorie, maar ook omdat onze collectiebeheerders en onderzoekers zich dagelijks bezighouden met evolutie. Misschien wel meer dan ooit, nu biodiversiteit in snel tempo verdwijnt.

De collectie van Naturalis vormt een enorm archief van de evolutie. Neem zelf een kijkje in dat archief via topstukken.naturalis.nl.

Darwinvinken
Charles Darwin

Lang leve
de orchidee

Milieucriminaliteit gaat verder dan het dumpen van vaten met xtc-afval in natuurgebieden. Wat te denken van een schijnbaar onschuldig stukje cake waarin bedreigde orchideeën zijn verwerkt? Of van de toepassing van illegaal hout in muziekinstrumenten? Specialisten van Naturalis dragen op allerlei manier bij aan forensische opsporing.

Lees verder

foto: Jean Claessens
eetbare orchidee

Lang leve
plankton

Plankton vertelt veel over de toestand van onze oceanen. Katja Peijnenburg, marien biologe bij Naturalis, doet al jarenlang onderzoek naar plankton, CO2, klimaatverandering en verzuring van de oceanen. Ze vertelt er uitgebreid over in radio-uitzendingen van Bureau Buitenland (VPRO, 27 december 2018) en Vroege Vogels (BNNVARA, 26 augustus 2018, radioportret), en in een editie van Naturalis Newsroom (YouTube).

Zoölogisch plankton
Katja Peijnenburg

Lang leve
de biodiversiteit

Wij zijn er trots op als een van de kennispartners aan de wieg te staan van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel.

Lees de eerste reacties op het plan

beeldmerk
ooievaar

Lang leve
de spons

De natuur biedt een schatkist met slimme oplossingen en een enorme hoeveelheid nuttige stoffen en smakelijke kost. Onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center pluizen planten en dieren uit om te achterhalen hoe we hun oplossingen kunnen toepassen. Van spons tot hop. En van tomaat tot slangengif.

Lees verder

spons

Lang leve
DNA

Genetische biomonitoring zit in de lift. DNA-sporen die planten, dieren en schimmels in hun omgeving achterlaten, zijn te gebruiken om te bepalen hoe ecosystemen eraan toe zijn. Dit werkt sneller, goedkoper en nauwkeuriger dan het determineren van complete organismen, zoals tot nu toe gebeurt. 

Lees verder 

Schrijvertje

Lang leve
al het leven

Naturalis en New Scientist

Alles over ons onderzoek naar biodiversiteit en over onze natuurhistorische collectie lees je in een special van New Scientist.

Lees de Naturalis-special 

special New Scientist
Menno Schilthuizen