Lang leve de oceanen

Nicole de Voogd doet onderzoek onder water

Waarom heet onze planeet eigenlijk ‘Aarde’ terwijl ruim zeventig procent van het oppervlak bedekt is met water? Zeker tienduizenden onderzeese levensvormen kennen wij nog niet. En misschien veel meer dan dat. Marien biologen Nicole de Voogd en Katja Peijnenburg onderzoeken biodiversiteit onder water. Voordat er te veel leven verdwijnt zonder dat we het gevonden hebben.

Docu-serie De Toren

In onze collectietoren liggen miljoenen natuurschatten opgeslagen. Waar komen die natuurschatten vandaan? In de serie De Toren ga je mee op expeditie met ontdekkingsreizigers van toen en onderzoekers van nu. Tot en met 21 juli 2019 elke zondag om 21.10 uur op NPO2.

Kijk de serie online

Het belang
van onze oceanen

Negenennegentig procent van het leefgebied op aarde bestaat uit water. En we weten nog zo weinig van die enorme blauwe wereld net onder onze neus. In de vierde aflevering van De Toren volgen we twee van onze marien biologen: Katja Peijnenburg en Nicole de Voogd.  Lees, bekijk of luister hieronder interviews met Katja en Nicole en verdiep je in de diepzee.

Nicole de Voogd

Lang leve Nicole de Voogd

Nicole de Voogd staat met beide benen aan de grond. Als ze tenminste op het droge staat, want het liefst zweeft ze onder water tussen de riffen in de Indo-Pacific. Met aanstekelijk enthousiasme vertelt ze over haar onderzoek. Passie voor de inhoud van haar…
Lees meer
Nicole de Voogd

Lang leve de spons

De natuur biedt een schatkist met slimme oplossingen en een enorme hoeveelheid nuttige stoffen en smakelijke kost. Onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center pluizen planten en dieren uit om te achterhalen hoe we hun oplossingen kunnen toepassen. Van…
Lees meer
Planktonic gastropods

Lang leve plankton

Plankton vertelt veel over de toestand van onze oceanen. Katja Peijnenburg , marien biologe bij Naturalis, doet al jarenlang onderzoek naar plankton, CO2, klimaatverandering en verzuring van de oceanen. Ze vertelt er uitgebreid over in een aflevering van…
Lees meer

Onderzoekers
in beeld

Benieuwd naar samenwerkingsmogelijkheden, neem dan contact op met ons Research Coordination Office via rco@naturalis.nl of 071 - 75 19 540.

Topstuk
Neptunusbeker

In de vierde aflevering van De Toren speelt de Neptunusbeker, Cliona patera, een hoofdrol. Lees meer over deze enorme spons op Naturalis Topstukken.

Naar topstukken.naturalis.nl

Neptunusbeker Naturalis
Nicole de Voogd in de Curasub

Zonder plankton
geen vis

Leven houdt elkaar in leven. Biodiversiteit heet dat. En dat geldt ook voor het leven in de oceanen. Want zonder plankton, geen vis. Daar weet onze onderzoeker Katja Peijnenburg alles over.

Bekijk het filmpje met Katja

Incomplete toren van ál het leven
External video URL

Hoe belandde Nicole
in de wetenschap?

Tijdens haar eerste keer snorkelen kwam Nicole in aanraking met een wereld die zij nog helemaal niet kende. Meteen besloot ze: daar wil ik meer over weten!

Bekijk het filmpje met Nicole

Nicole de Voogd duikt

Kennisplatform
detoren.tv

Een mammoetdrol die nog ruikt. Een schelp die maar drie mensen op de hele wereld mogen aanraken. Het (onontdekte) leven in de diepzee. De Toren is een zesdelige docu-serie over het verhaal achter de natuurschatten uit onze collectie, tezamen met vier online verhalen. De online verhalen kun je ontdekken op detoren.tv.

Naar detoren.tv

Plankton

Buitengewone
reizen

Onze onderzoekers werken wereldwijd om de natuurlijke rijkdom op aarde te beschrijven, te begrijpen en te behouden. Ze reizen naar alle uithoeken van de wereld. Onder strikte voorwaarden verzamelen zij de natuur en leggen deze vast, met als doel de verbazingwekkende rijkdom te kunnen begrijpen. Naturalis Scientific Expeditions maakt het mogelijk onderdeel te zijn van deze buitengewone reizen.

Lees meer

Naturalis Scientific Expedition Bhutan
External video URL