Lang leve de dodo

Dodo

De dodo stierf razendsnel uit door toedoen van de mens, nog voordat hij beschreven was door de wetenschap. Dodo-specialisten proberen dat nu alsnog te doen. We weten nu dat de dodo niet dik en gedrongen was, maar fier rechtop liep en verwant is aan de duif. Experts zoeken verder - voordat ook de resten van de dodo verdwijnen door toedoen van de mens.

Docu-serie De Toren

In onze collectietoren liggen miljoenen natuurschatten opgeslagen. Waar komen die natuurschatten vandaan? In de serie De Toren ga je mee op expeditie met ontdekkingsreizigers van toen en onderzoekers van nu. Tot en met 21 juli 2019 elke zondag om 21.10 uur op NPO2.

Kijk de serie online

Op expeditie
naar Mauritius

Tussen 2005 en 2011 waren onderzoekers van Naturalis betrokken bij de Nederlandse dodo-expedities naar Mauritius. Hier lees je een paar verslagen uit die tijd.

Dodo snavel
8 juli 2019

De laatste dodo-vondst Dodo expeditie 2005

Leiden, 23 december 2005 - Een Nederlands-Mauritiaans onderzoeksteam heeft op vrijdag 28 oktober 2005 voor het eerst een onaangetaste laag botten en botanisch materiaal gevonden, waaronder dodo-resten. Het materiaal is waarschijnlijk 2000 tot 3000 jaar oud…
Lees meer
Dodobotten bekijken
13 juli 2019

Op bezoek bij een 19e eeuwse dodo Dodo expeditie 2006

21 juni 2006 - Zoals ik gewoonlijk iedere mail twee of drie keer moet schrijven voordat ie verstuurd kan worden, zo moet ik nu dit weblog een tweede keer formuleren omdat de techniek hier op het verre Mauritius het laat afweten en alles dat ik tot nu toe…
Lees meer
Dodoskelet, natuurhistorisch museum Mauritius
13 juli 2019

Dodopretpark Dodo expeditie 2006

16 juni 2006 - De afgelopen dagen waren extreem hectisch. De opgraving is nu echt begonnen en de eerste indrukken overtreffen al onze verwachtingen. Julian Hume die hier al voor de 14e keer komt om naar uitgestorven vogels en andere diersoorten te zoeken…
Lees meer
Wiel met grafietmonsters
13 juli 2019

Ouderdomsbepaling van dodo-botten

1 juni 2006 - De ouderdom van dodo-botten wordt gemeten met de C14-methode. C14 is een radioactieve vorm van koolstof, dat in alle levende wezens - mens, plant en dier - aanwezig is. Na het overlijden van een organisme neemt de C14-concentratie af door…
Lees meer
de dodo-galerie
15 juli 2019

De dodo leeft! Dodo-expeditie 2007

Kenneth Rijsdijk - 17 maart 2007-03 - De dodo leeft! Toen Marijke en Paul arriveerden afgelopen vrijdag rond 15:00 hadden zich inmiddels voor het bordes van de Dodo Galerie inmiddels zon vijftig mensen zich verzameld waaronder de lokale pers, van het…
Lees meer
Het plaatsen van de golfplaten
15 juli 2019

De Dodo-polder Dodo-expeditie 2007

Perry de Louw - 6 augustus 2007 - EEN DOORBRAAK! Een uur voor het donker werd, ongeveer 4 uur geleden, hebben we een droge opgraving gecreëerd!! Na uren zweten heeft Ren samen met de kraanmachinist de laatste damwanden vakkundig geplaatst, de klei op zijn…
Lees meer

Topstuk
Dodo

In de vijfde aflevering van De Toren speelt de dodo, Raphus cucullatus, een hoofdrol. Lees meer over dit uitgestorven dier op Naturalis Topstukken.

Naar topstukken.naturalis.nl

Tekening dodo door Savery
Dodomodel Jan Hakhof

Kennisplatform
detoren.tv

Een mammoetdrol die nog ruikt. Een schelp die maar drie mensen op de hele wereld mogen aanraken. Het (onontdekte) leven in de diepzee. De Toren is een zesdelige docu-serie over het verhaal achter de natuurschatten uit onze collectie, tezamen met vier online verhalen. De online verhalen kun je ontdekken op detoren.tv.

Naar detoren.tv

Plankton

Buitengewone
reizen

Onze onderzoekers werken wereldwijd om de natuurlijke rijkdom op aarde te beschrijven, te begrijpen en te behouden. Ze reizen naar alle uithoeken van de wereld. Onder strikte voorwaarden verzamelen zij de natuur en leggen deze vast, met als doel de verbazingwekkende rijkdom te kunnen begrijpen. Naturalis Scientific Expeditions maakt het mogelijk onderdeel te zijn van deze buitengewone reizen.

Lees meer

Naturalis Scientific Expedition Bhutan
External video URL