Lang leve de wilde bij

Een rosse metselbij drinkt nectar

De tellingen van de Nationale Bijentelling dragen bij aan wetenschappelijk onderzoek naar de toestand van wilde bijen in Nederland. Entomoloog Vincent Kalkman van Naturalis is daarom blij met elke waargenomen bij.


Vanwege de kou dit weekend is de telling verlengd tot en met 19 april!

Klik hier voor de voorlopige resultaten van dit jaar.

Vorig jaar deden zo’n 4.300 mensen mee aan de bijentelling. In zijn hart hoopt Vincent op een veel groter aantal tellers dit jaar. "Duizenden waarnemingen zijn nodig om op langere termijn daadwerkelijk iets te kunnen zeggen over de toestand van wilde bijen in Nederlandse tuinen. Vooral vanuit de landbouw is veel vraag naar kennis over bijen, want de bestuivers zijn onmisbaar voor ons voedsel. Als bijvoorbeeld blijkt dat bepaalde soorten in aantal achteruitgaan, kunnen we aandacht vragen voor het beheer van insecten in de bebouwde omgeving. Ook maken de waarnemingen zichtbaar waar de inspanningen van veel gemeenten toe leiden. Hoe bevredigend is het om te kunnen aantonen dat alle moeite uiteindelijk resulteert in een gezondere bijenstand!"

Tel ook mee via nationalebijentelling.nl

Dat valt nog niet mee, bijen herkennen.
Klik hier voor kijktips

Jaarlijks
herhalen

Vincent benadrukt dat het belangrijk is de tellingen elk jaar te herhalen. ‘Pas na een paar jaar kun je aan de hand van zulke gegevens zien hoe het met de bijen gaat. Of ze in aantallen toe- of juist afnemen.’ De resultaten komen terecht in een landelijke database, die wordt gebruikt voor onderzoek naar de verspreiding van soorten door het land en hoe dit door de tijd heen verandert.

Vincent Kalkman, entomoloog bij EIS Kenniscentrum Insecten en Naturalis Biodiversity Center (foto: Mylene Siegers, Bram Belloni)

Vincent Kalkman
Vincent Kalkman

Bijen
herkennen

Het is mooi als mensen echt enthousiast raken door het waarnemen van bijen in hun tuin;  aan de Nationale Bijentelling kan iedereen met een balkon of tuin meedoen. Maar bijen herkennen is best lastig voor een leek, geeft Vincent toe. Hoe betrouwbaar zijn de resultaten? "We doen alles om het mensen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Op de website nationalebijentelling.nl is een bijenboekje te downloaden en op het telformulier staan duidelijke plaatjes van de zestien soorten die we dit weekend specifiek tellen. Bovendien is het aantal soorten dat in deze tijd van het jaar in de tuin vliegt beperkt.

Tips & tricks

Kom je er echt niet uit, dan vul je het vakje ‘onbekend’ in. Die gegevens zijn voor ons nog steeds waardevol, want het zegt wel dat een bij, hommel of zweefvlieg is waargenomen. En niet onbelangrijk: meedoen is gewoon erg leuk om te doen. Het is verrassend wat je in je eigen tuin allemaal kunt zien als je er een half uurtje de tijd voor neemt. Want tuinen zijn ook een stukje Nederlandse natuur."

In dit filmpje legt Vincent uit waarom we wilde bijen tellen en geeft hij tips. Doe jij ook mee? Bekijk het filmpje met geluid hier

Vincent Kalkman
External video URL
Bloem met veldhommel

De Nationale Bijentelling
zo doe je het!

Hoe kun je meedoen aan de Nationale Bijentelling?

  1. Download het telformulier op nationalebijentelling.nl
  2. Noteer gedurende 30 minuten welke bijen je ziet in je tuin
  3. Vul de gegevens in op de website.

Tip: oefen van te voren, op de website staat allerlei handige informatie.

Hoe tel je de bijen?
External video URL