ISBI Internationale Samenwerking aan Infrastructuren voor Biodiversiteit

Aard en sterren

Het ISBI departement richt zich op internationale samenwerking bij het promoten van onderzoeksinfrastructuren voor de biodiversiteit. Wij brengen natuurhistorische instituten en internationale initiatieven bij elkaar, en zetten ze op één lijn wat betreft infrastructuur voor biodiversiteit en het delen van data.

Het vergemakkelijken van international samenwerking voor de biodiversiteit

Het ISBI departement bij Naturalis is tot stand gekomen als directe reactie op de uitdagingen en kansen die komen kijken bij de internationale samenkomst van massale digitalisatie van collecties, open wetenschap, en data- en onderzoeksinfrastructuren. Het ISBI vergemakkelijkt internationale, nationale en institutionele samenwerking wat betreft het beheren van infrastructuren voor data, wetenschap en biodiversiteit. Ook coördineert het departement (inter)nationale initiatieven en activiteiten voor financiering. Zodoende hopen wij onderzoekers, beleidsmakers en experts uit andere domeinen tussen verschillende organisaties, landen, infrastructuren en disciplines in staat te stellen naadloos biologische en geologische data op grote schaal te produceren, publiceren en hergebruiken. Dit doen we om innovatie kracht bij te zetten welke nodig is om de urgente milieu- en antropogene uitdagingen van vandaag de dag aan te pakken.

Lees hier meer over wat we doen

Andere samenwerking

Het ISBI leidt en neemt onpartijdig deel aan andere internationale projecten, initiatieven en vennootschappen om verdere samenwerking te promoten tussen europese natuurwetenschappelijke instituten.

Het ISBI poogt een synergie en kostenefficiënte samenwerking te bewerkstelligen tussen natuurwetenschappelijke instituten binnen Europa en de voornaamste internationale initiatieven voor het delen van biodiversiteitsdata. Binnen Naturalis initiëert en verstevigt het departement de connecties tussen internationale initiatieven en Naturalis zelf. Verder zorgt het ISBI ervoor dat deze ontwikkelingen worden opgenomen in het operationele kader van Naturalis om zowel samenwerking te optimaliseren als opkomende kwesties en technologieën het hoofd te kunnen bieden.

Netherlands Biodiversity Information Facility (NLBIF) 

Global Biodiversity Information Facility (GBIF)

Catalogue of Life (COL)

Encyclopedia of Life (EOL)

Biodiversity Heritage Library (BHL)

Barcode of Life (BOLD)

LifeWatch

Insect op een bloem
Waterkevers

Wie wij zijn

 

Wouter AddinkWouter Addink
Coördinator Data en E-infrastructuur onderzoek

Het ontwikkelen van (inter)nationale projecten over e-infrastructuren voor biodiversiteit. Coördineert alle technische zaken bij ISBI en spreekt vloeiend acroniems.

 

Eva AlonsoEva Alonso 
Senior project manager en ‘DISSCo Prepare’ project manager.

Coördineert een cluster activiteiten die zorgen voor een synergie tussen verschillende ISBI programma’s en relevante projecten en de ontwikkeling op institutioneel, nationaal en internationaal niveau.
 

Communications and Outreach Officer

José Alonso
Communicatie en Outreach Officer

Coördineert de ontwikkelingen en implementatie van de communicatiestrategieën en -initiatieven van DISSCo. Zorgt ervoor dat DISSCo niet alleen informeert, maar ook zijn boodschap communiceert.
 

Sharif IslamSharif Islam
DiSSCo Data Architect

Verantwoordelijk voor het ontwerp van de data-architectuur en de bijkomende diensten.


 

Dimitris KoureasDimitris Koureas 
Afdelingshoofd, DISSCo coördinator, CIO van Naturalis Biodiversity Center

verantwoordelijk voor de missie, de visie, de beslissingen en bijna al het andere met uitzondering van de raambekleding.

 

Tina LooTina Loo
Project Officer, Biodiversiteitsdata

Verantwoordelijk voor biodiversiteitsdata en aan databeleid gerelateerde taken ten aanzien van door Europa gefinancierde projecten en prioriteiten omtrent DISSCo-ontwikkeling.

 

Niels RaesNiels Raes 
NLBIF Node manager, senior projectleider internationalisering en DISSCo-NL National Node manager

Zorgt voor synergie tussen verschillende projecten van het ISBI-programma en relevante projecten en ontwikkelingen op institutioneel en (inter)nationaal niveau.levels.
 

Mil de ReusMil de Reus
Senior management en project assistent

Verantwoordelijk voor administratieve en financiële ondersteuning van het departement en de project initiatieven (DISSCo, MOBILISE en NLBIF).