Distributed System of Scientific Collections: DiSSCo Prepare

logo

De DiSSCo RI heeft tot doel één enkele Europese natuurwetenschappelijke collectie op te bouwen die alle Europese natuurwetenschappelijke middelen digitaal verenigt onder gemeenschappelijke toegang, beheer, beleid en praktijken. DiSSCo streeft ernaar dit te doen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat alle gegevens gemakkelijk vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar zijn (dat wil zeggen volgens de FAIR-principes).

Details

Launched: 2012
Ending: 2023
Geographical Scope: Europe
Partners (number): 170+ in 23 Countries
Funded by: Horizon 2020
Involvement level: Coordinator

Website

https://www.dissco.eu/

Why is the project is necessary?

Er zijn verschillende Europese RI’s die werken met geo- en biodiversiteitsinformatie. De effectiviteit van hun resultaten hangt echter af van de kwaliteit en beschikbaarheid van primaire referentiegegevens, die tegenwoordig verspreid en onvolledig zijn. DiSSCo zal een indrukwekkend aantal Europese natuurhistorische collecties samenbrengen via een gedeelde aanpak voor het beheer van natuurhistorische collecties en een ongekende impuls aan de ontwikkeling van virtuele collecties. Op deze manier zal DiSSCo in staat zijn om wetenschappelijke gegevens op grote schaal te mobiliseren, harmoniseren en beschikbaar te maken, waardoor een aanzienlijke leemte in de waardeketen van Europese RI’s wordt opgevuld.

 

 

Specimen_digi

What kind of innovations will the project bring to the field?

DiSSCo streeft ernaar het huidige landschap van NHC’s te transformeren, en doet dit op drie belangrijke manieren:

- Ten eerste door de digitalisering van NHC's (musea, herbaria, enz.) in heel Europa op te schalen naar industriële schaal.

- Ten tweede door alle verspreide gegevens van individuele Europese NHC's samen te brengen in één Europese kennisbank van ongekende omvang die alle gegevensklassen van Europese instellingen met elkaar verbindt. Dit zal mogelijk zijn dankzij het concept van FAIR Digital Specimen (een bepaald type FAIR Digital Object). Digitale Specimens maken het mogelijk om een enkel (gedigitaliseerd) exemplaar te koppelen aan een indrukwekkende hoeveelheid daaraan gerelateerde gegevens die afkomstig kunnen zijn uit andere bronnen (taxonomische gegevens, genomische gegevens, ecologische gegevens, enz.) op andere locaties.

- Ten derde door één enkel digitaal toegangspunt tot al deze gegevens te creëren, dat een catalogus van digitale diensten omvat die gebruik zullen maken van door machines aanpasbare mechanismen om de manier waarop die gegevens worden benaderd, geanalyseerd en geïnterpreteerd te verbeteren. Veel van de eerdere ontwikkelingen van deze mechanismen werden uitgevoerd door een van de aan DiSSCo gekoppelde projecten: SYNTHESYS (waarvan de activiteiten in 2023 worden beëindigd).

 

bee