Botanie

Herbariumvel met tomatenplant - de oudste tomaat ter wereld.

Het herbarium van Naturalis is het resultaat van vier grote universiteitsherbaria die zijn samengevoegd. Het resultaat is een sterke collectie van planten en schimmels van over de hele wereld. Het herbarium omvat zo’n zeven miljoen specimens en is gespecialiseerd in de volgende regio’s: Nederland, Zuid-Oost-Azië, de Guyana’s en Centraal en West Afrika. Het herbarium is taxonomisch geordend en volgt de laatste inzichten. Binnen de taxonomische indeling wordt een regio-indeling aangehouden.

 

Wilt u onderzoek doen met de planten- en schimmelscollectie van Naturalis?
Collectiebeheerders zijn Roxali Bijmoer en Susana Arias Guerrero Mailto:susana.ariasguerrero@naturalis.nl

Hoogtepunten

Naturalis beheert een van de grootste houtcollecties ter wereld, waar veel houtanatomisch onderzoek wordt gedaan. Naast de reguliere wetenschappelijke collectie worden de historische botanische collecties hier beheerd: collecties van de 16de-18de eeuw verzameld door beroemde botanici en mycologen. De gehele collectie omvat zo’n 70.000 type-exemplaren. Het herbarium heeft collecties van over de hele wereld, en omspant een periode van de 16de eeuw tot nu. Het oudste en beroemdste herbarium bevindt zich in deze deelcollectie: het Italiaanse En Tibi-herbarium uit de zestiende eeuw.

Belangrijke
verzamelingen

 

 

De planten die Philip von Siebold verzamelde in Japan zijn ondergebracht in deze collectie; een collectie waar nog steeds heel veel onderzoek naar wordt gedaan die zich bezighouden met de Japanse flora. Andere historische collecties van wereldbelang zijn de Gabon-collectie, het Van Royen-herbarium en het Persoon-fungarium: een collectie schimmels van de mycoloog die heel veel nu nog bestaande soorten heeft beschreven en waar steeds op terug wordt gegrepen bij de ontdekking van nieuwe soorten. 

En tibi herbarium
Herbariumvel van een esdoorn

Nationaal
Herbarium

Als samenvloeisel van 4 universiteitsherbaria is er een collectie ontstaan van wereldniveau en als het voormalig Nationaal Herbarium Nederland ook de plek waar de belangrijkste collecties van de Nederlandse flora worden bewaard en bestudeerd. De collectie economische botanie/etnobotanie is een ander collectieonderdeel dat de aandacht verdient: plantgebruik in heden en verleden staat in deze subcollectie centraal, van zo’n tweehonderd jaar geleden tot nu. Ook hier wordt actief onderzoek naar gedaan.

Kruidenpotten bij Economische Botanie
Medewerker Naturalis toont herbariumvel

Wie
werken hiermee

Projecten

Orchidee

Flora van Nederland

Wij verzorgen determinaties van Nederlandse vaatplanten voor zowel de leek als professionele organisaties. Ons programma 'Natuur van Nederland' dient om een belangrijke bijdrage te leveren aan de kennis van en waardering voor de natuur in onze eigen…
Lees meer
Logo verborgen stadsnatuur groen

Ontdek verborgen stadsnatuur

Je verwacht het misschien niet, maar in de stad vind je veel natuur. Meer natuur dan je alleen kunt zien. Want naast vogels, egels en struiken is er ook veel verborgen natuur, zoals mossen, schimmels en bodemdieren. Dit leven is belangrijk voor de…
Lees meer
Logo Flora Malesiana

Flora Malesiana

Flora Malesiana (FM) is een internationaal flora-project dat tot doel heeft de volledige vasculaire plantenflora van Malesia, de regio die Maleisië, Singapore, Indonesië, Brunei Darussalam, de Filippijnen, Oost-Timor en Papoea-Nieuw-Guinea omvat, te…
Lees meer
Team

Flora van de Guianas

De Flora van de Guianas is een lange termijn project gewijd aan de taxonomische behandeling van alle plantensoorten die voorkomen binnen de grenzen van Frans Guyana, Suriname en Guyana. Ik heb me ingespannen om de inhoud ervan openbaar te maken in een vrij…
Lees meer
Medewerker die een karretje met alcoholpotten over de gang duwt

Het vloeistofproject maakt een grote inhaalslag

Bij Naturalis bewaren we een deel van onze objecten op vloeistof in verband met conservering van weke delen. Sommige potten zijn meer dan 200 jaar oud. Door verdamping zakt het vloeistofniveau langzaam maar zeker en hiervoor is op continue basis monitoring…
Lees meer

Meer
informatie