Flora van Nederland

Orchidee

Wij verzorgen determinaties van Nederlandse vaatplanten voor zowel de leek als professionele organisaties. Ons programma 'Natuur van Nederland' dient om een belangrijke bijdrage te leveren aan de kennis van en waardering voor de natuur in onze eigen 'achtertuin'.

  Dr. Leni Duistermaat

  Onderzoeker
  Biodiversity discovery

  leni.duistermaat@naturalis.nl
  +31 (0)71 751 9200

  Nederland

  52.095372312873, 5.3147480327611

  In het
  kort

  Samen met vele deskundige amateurs ontwikkelen wij determinatiesleutels en thesauri, bestuderen wij de dynamiek van verspreidingspatronen, onderzoeken wij ecologische relaties, en bieden wij platforms om kennis te verspreiden zoals websites, tijdschriften, boekenseries en tentoonstellingen. Complexe kennis wordt vertaald voor verschillende gebruikersgroepen.

  Leni Duistermaat

  Heukels'
  Flora

  Sinds jaar en dag is de Heukels' Flora van Nederland de standaardflora voor ons land.

  De geschiedenis van Heukels' Flora van Nederland begon in 1883, toen Hendrik Heukels zijn Schoolflora voor Nederland publiceerde. In 1900 publiceerde hij de eerste editie van zijn Geïllustreerde Schoolflora voor Nederland. Vanaf de 20e druk (1983) werd de titel van de Flora gewijzigd ter ere van de eerste auteur. De meest recente editie van dit werk, de 23e is de vierde van de hand van wijlen Ruud van der Meijden, dateert uit 2005, en was de eerste Flora wereldwijd waarin de APG-classificatie werd opgenomen.

  De productie van de 24e editie van de Heukels' Flora van Nederland is voorlopig het belangrijkste aandachtspunt van onze groep. De update zal verbeteringen van identificatiesleutels, nomenclatuur, herziening van het APGIII systeem, extra soorten, nieuw illustratiemateriaal, en uitgebreide woordenlijst omvatten. Ook zal aandacht worden besteed aan afstemming met floras van buurlanden (Belgi├ź, Duitsland en Verenigd Koninkrijk). Voor diverse groepen zullen specialisten worden geraadpleegd: o.a. Hieracium, Rosa, Rubus, stadsflora.

  Heeft u opmerkingen en suggesties ter verbetering van Heukels' Flora van Nederland, neem dan contact op met leni.duistermaat@naturalis.nl.