Roxali Bijmoer

Roxali Bijmoer

Sinds 2012 beheer ik de planten- en schimmelcollecties bij Naturalis. In totaal zijn dat ruim 7 miljoen objecten. Ik zorg ervoor dat deze collectie goed bewaard blijft en toegankelijk voor onderzoek. Onderzoekers van over de hele wereld komen naar Leiden om deze collectie te bekijken en er wetenschappelijk onderzoek aan te doen.  Een heel belangrijk deel van dit werk is het bijhouden van alle (meta)data die bij deze collectie hoort. Collecties worden veel uitgeleend: aan andere musea voor hun tijdelijke tentoonstellingen, maar vooral voor wetenschappelijk onderzoek door onze collega’s in het buitenland. Zo nu en dan kom ik achter de schermen vandaan en vertel over mijn werk als collectiebeheerder voor het publiek. 

Je kunt mij benaderen met al je vragen over deze deelcollectie.

Keywords

Historische collecties, Economische Botanie, tropische botanie, droge collecties, handschriften

Roxali Bijmoer

Collectiebeheerder Botanie
roxali.bijmoer@naturalis.nl
+31 (0)71 751 9324
nk

 

De
Collectie

De herbariumcollectie bestaat uit ongeveer 7 miljoen exemplaren. Het grootste deel van deze collecties is opgezet op een herbariumvel, maar we hebben ook een van de grootste houtcollecties ter wereld (xylotheek), collecties fungi, mossen en lichenen die bewaard worden in envelopjes (convoluten) en collecties die op vloeistof bewaard worden.

De herbariumcollectie van Naturalis bevat in totaal ca. 7,3 miljoen exemplaren. Het grootse deel daarvan zijn vaatplanten: ca. 4,5 miljoen. Andere grote deelcollecties zijn de houtcollectie, fungi, lichenen, mossen en algen. Omdat het de nationale herbariumcollectie is, ligt de focus op de Nederlandse flora (inclusief fungi), alsmede Zuid-Amerika en Zuid-Oost Azië. De recentste exemplaren zijn nog maar net verzameld, terwijl het oudste object een zestiende-eeuwse ingebonden collectie planten is.
De herbariumcollectie is het resultaat van de samensmelting van 4 universiteitsherbaria: Leiden, Utrecht, Wageningen en Amsterdam, waarvan de oudste in 1816 gestart is. Door deze fusie van collecties beheert Naturalis een wereldcollectie planten en schimmels.

De collectie wordt voornamelijk geraadpleegd voor wetenschappelijk onderzoek, maar wordt ook wel gebruikt voor tentoonstellingsdoeleinden.

Siebold-hout
Bloem

Actuele
onderwerpen

Een selectie van de onderwerpen waar ik me op dit moment mee bezig houd.

Belangrijke
publicaties

Nature: The Colonial Legacy of Herbaria: https://www.nature.com/articles/s41562-023-01616-7

In de
media

Zo nu en dan kom ik achter de schermen vandaan en vertel over mijn werk als collectiebeheerder voor het publiek of de media.

 

 

ricine