Triceratops
on tour

Deze zomer kun je onze vijf triceratopsen los van elkaar bewonderen in vijf steden verspreid over Nederland. 

Eén van de kudde komt naar je toe!

De natuurmusea en bibliotheken van Maastricht, Tilburg, Delft, Haarlem en Leeuwarden bereiden zich voor op de komst van deze prehistorische gast. In samenwerking met deze partners zorgen we ervoor dat jong en oud, van noord tot zuid, oog in oog kan staan met een Triceratops.

Lees meer

Opbouw Triceratops in een bieb (gephotoshopt)

Tijdelijke
tentoonstelling

Naturalis presenteert vanaf donderdag 17 oktober 2024 een wereldprimeur: een triceratopskudde! In deze laagdrempelige en interactieve familietentoonstelling sta je voor het eerst oog in oog met vijf indrukwekkende triceratops-skeletten die je welkom heten in hun fascinerende wereld.

Onze experts
maken het mogelijk

Bij Naturalis bundelen we de expertise van wetenschappers en deskundigen uit diverse vakgebieden. Van veldonderzoekers die de elementen trotseren, tot preparateurs die zorgvuldig de botten vrijmaken. Onze experts zijn de drijvende kracht achter elke stap, van ontdekking tot presentatie, en brengen de rijkdom van de biodiversiteit op bijzondere wijze tot leven. 

Leer al onze experts kennen

Boer Boris en de dino
Ted van Lieshout en Philip Hopman

Dit prentenboek is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Dit negentiende deel van de serie verschijnt voor de zomervakantie. 

Een nieuw avontuur met Boer Boris

Boer Boris, het bekendste boertje van Nederland, ontdekt iets buitengewoons. Wanneer hij zijn land omploegt, loopt zijn ploeg vast. Wat kan er aan de hand zijn? Tot hun verbazing vinden Boer Boris, Berend en Sam een reusachtig bot in de ploegenschaar! Samen gaan ze op onderzoek uit en beginnen ze te graven. Al snel ontdekken ze honderd botten, compleet met een schedel. Het blijkt een heuse Triceratops te zijn! Boer Boris besluit snel Naturalis te bellen.

Meer over Boer Boris

Boer Boris en de dino

Nu al meer
over dino's

Kun je niet wachten op de kudde in de dinotentoonstelling? In het Dinolab in LiveScience (gratis toegankelijk) zie je hoe de botten van onze triceratopsen worden geprepareerd. En in zaal Dinotijd bekijk je nu al de skeletten van onder andere Camarasaurus, Stegosaurus, Triceratops en Tyrannosaurus rex. En dan is er natuurlijk nog onze Rexperience!

Martijn en Yasmin op het dinolab

Dinolab Miljoenen jaren werk

Midden in het museum is iets te zien dat normaal gesproken achter de schermen gebeurt: daar werkt ons Dinolab aan echte dinosaurusbotten. Naturalis heeft in 2013 zes triceratopsen opgegraven in de Verenigde Staten, en in het Dinolab worden deze botten…
Lees meer
Camarasaurus en andere dino's in zaal Dinotijd in Naturalis

Dinotijd

Deze zaal slaat geen enkele bezoeker over. Hier staat ons kroonjuweel in de spotlights: T. rex Trix. Haar tijdgenoten en andere oerreptielen maken de spectaculaire Dinotijd-zaal compleet.
Lees meer

Met dank
aan

De expeditie en de verwerving van de triceratopsskeletten is mogelijk gemaakt dankzij de VriendenLoterij, het Mondriaan Fonds, het K.F. Hein Fonds, het Cultuurfonds, de Stichting Zabawas en mede mogelijk gemaakt door verschillende sponsoren en donateurs.