Triceratops on tour

9 mei 2023
Triceratops in Naturalis

Sinds 2013 werkt Naturalis aan een opzienbarende opgraving in Wyoming, VS. Onze onderzoekers hebben daar fossielen van maar liefst zes individuen van de wereldberoemde dinosoort Triceratops opgegraven. Zo’n grote en belangrijke vondst is wereldwijd niet eerder vertoond. Na meer dan tien jaar opgraven en prepareren, zijn de dieren in oktober 2024 klaar om tentoongesteld te worden in het museum. Voorafgaand aan de tentoonstelling in Naturalis, roepen we alle Nederlanders op om vijf skeletten - eentje blijft in Naturalis - te bekijken bij bibliotheken en natuurhistorische musea in Nederland.

Volg onze verhalen

Volg hier het nieuws over het museum en het dagelijkse werk en ontdekkingen van onze onderzoekers.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Bijdrage
VriendenLoterij

Dank aan alle deelnemers van de VriendenLoterij!

Op maandag 8 mei maakte de VriendenLoterij tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Paleis Het Loo bekend dat het project ‘Triceratops on tour’ een bijdrage van €1,5 miljoen euro ontvangt, en dat maakt de komst van de biebdino’s mogelijk. Edwin van Huis (algemeen directeur) en Marjolein van Breemen (sectordirecteur Museum) nemen de cheque enthousiast in ontvangst.

Edwin van Huis en Marjolein van Breemen tijdens het Goed Geld Gala

Dino
in de bieb

De partners in dit project zijn de bieb Leeuwarden en Natuurmuseum Fryslân (Friesland), Stadsbibliotheek Maastricht/Centre Céramique en Natuurhistorisch Museum Maastricht (Limburg), Bibliotheek Zuid-Kennemerland en Teylers Museum (Noord-Holland), Bibliotheek Midden-Brabant/LocHal Tilburg en Natuurmuseum Brabant (Noord-Brabant) en DOK Delft en Naturalis Biodiversity Center (Zuid-Holland).

Naast de expo bieden de bibliotheken een dino-programma aan voor jong en oud, waarin leesplezier en de verbeelding centraal staan. Na de montage reizen de vijf triceratopsen gelijktijdig naar Naturalis, waar ze de hoofdrol gaan spelen in een nieuwe dino-tentoonstelling. In de bibliotheken blijft een 3D-geprinte kopie van de betreffende dinosaurus achter. Bij de bibliotheken betrokken bij ‘Triceratops on tour’ komen jaarlijks meer dan 2 miljoen mensen over de vloer.

Yasmin Grooters in het DinoLab in Naturalis