Triceratops Onze experts maken het waar

Experts

Dino’s zijn een bron van fascinatie van piepjong tot stokoud, voor ieder opleidingsniveau, binnen elke cultuur. Ze hebben mythische verschijningsvormen, in een grote diversiteit, die de verbeelding sterk prikkelen. Sommigen lijken op dieren van nu, maar anderen juist niet. Ze leefden ver voor de opkomst van (de voorlopers van) de mens
en we weten er nog zo weinig van. Maar we ontdekken dankzij intensief onderzoek wel steeds meer, en dat zorgt weer voor nieuwe verhalen. Als een van de zeer weinige instituten in de wereld heeft Naturalis alles onder één dak: een natuurhistorisch museum, de rijkscollectie met biodiversiteits-datacenter én biodiversiteitsonderzoek. Deze bijzondere positie benutten we ten volle voor het thema dinosauriërs.

Blijf op de hoogte

Echte dinofans volgen het laatste nieuws over de kudde van Naturalis via onze socials en nieuwsbrief.

Instagram  Facebook  Nieuwsbrief 

Wetenschappelijk
onderzoek

Uit dinosaurusboeken, de speelgoedwinkel en avonturenfilms zou je het idee kunnen krijgen dat we al alles weten van deze dinosoort. Maar niets is minder waar. Tot voor kort waren er nog maar twee redelijk complete skeletten van dit reusachtige oerreptiel ontdekt. Op dit moment is het onderzoek naar deze volstrekt unieke vondst nog in volle gang. Onze onderzoeksgroep wordt geleid door hoogleraar prof. dr. Anne Schulp en heeft de beschikking over de modernste onderzoekstechnieken. Jimmy de Rooij is de hoofdonderzoeker die zijn vierjarige PhD-onderzoek aan de skeletten heeft kunnen wijden. Het onderzoek vindt plaats in samenwerking met vele gerenommeerde onderzoeksinstituten elders in Nederland en ver daarbuiten. Onder meer met de Universiteit Utrecht, de Vrije Universiteit, TU Delft, Universiteit van Bonn, Universiteit van Frankfurt, verschillende musea in de Verenigde Staten en Canada en Canon Europe. 

Maak kennis
met onze experts

Dinolab
in LiveScience

Kijk mee met experts

In ons Dinolab worden de botten van Triceratops zorgvuldig schoongemaakt voor presentatie. Kom langs in het gratis toegankelijke Dinolab en stel onze experts al je vragen!

Dinolab

Jeffry van Mansons in het Dinolab van Naturalis

Triceratops
on tour

Deze zomer kun je onze vijf triceratopsen los van elkaar bewonderen in vijf steden verspreid over Nederland. 

Eén van de kudde komt naar je toe!

De natuurmusea en bibliotheken van Maastricht, Tilburg, Delft, Haarlem en Leeuwarden bereiden zich voor op de komst van deze prehistorische gast. In samenwerking met deze partners zorgen we ervoor dat jong en oud, van noord tot zuid, oog in oog kan staan met een Triceratops.

Lees meer

Opbouw Triceratops in een bibliotheek

Verwacht: blockbuster
Tijdelijke tentoonstelling

Naturalis presenteert vanaf donderdag 17 oktober 2024 een wereldprimeur: een complete triceratopskudde! In deze unieke en interactieve familietentoonstelling sta je voor het eerst oog in oog met vijf indrukwekkende triceratops-skeletten en leer je meer over hun fascinerende wereld.