Triceratops on tour De kudde is los!

Opbouw Triceratops in de bieb

In 2013 deed Naturalis een unieke vondst in Wyoming (VS): vijf triceratopsen! Na jaren opgraven, prepareren en onderzoeken zijn de dino's klaar om gepresenteerd te worden. Triceratops komt naar je toe deze zomer! Samen met bibliotheken en lokale natuurmusea maken we dat mogelijk. In vijf steden in Nederland is één van de kudde gratis te zien. Onder toeziend oog van het publiek wordt het skelet van de iconische planteneter opgebouwd. Ook bieden de bibliotheken en musea een dino-programma voor jong en oud aan, waarin leesplezier en verbeelding centraal staan.

Blijf op de hoogte

Echte dinofans volgen het laatste nieuws over de kudde van Naturalis via onze socials en nieuwsbrief.

Instagram  Facebook  Nieuwsbrief 

Dino
in het land

Jong en oud, van noord tot zuid, kan deze zomer oog in oog staan met een Triceratops in een van deze bibliotheken. In samenwerking met de lokale natuurhistorische musea, zijn er talloze (lees)activiteiten en evenementen gepland waarbij je meer kunt ontdekken over dino’s, natuur en onderzoek doen. Doe mee in de biebs en de musea!

Een van de kudde komt naar je toe

We zijn trots om samen te werken met partners verdeeld over het hele land. Kom je langs deze zomer?

Sfeerimpressie expo
External video URL
Triceratops in zaal Dinotijd in Naturalis

Laatste nieuws
over de kudde

Word vriend van
de kudde

Altijd al eens willen werken met een dinosaurus? 

Gezocht: enthousiaste vrijwilligers

De inzet van vrijwilligers is van onschatbare waarde in dit project. Wil je deel uitmaken van deze bijzondere samenwerking? Dan roepen we je op om te komen helpen op een van de vijf locaties in Nederland.

Meer info en solliciteren

Vrijwilliger beantwoordt vragen van bezoekers

Boer Boris
en de dino

Naturalis staat dit jaar in het teken van Triceratops. 'Boer Boris en de dino' is hét prentenboek dat daar naadloos bij aansluit. 

Een nieuw avontuur met Boer Boris

Dit negentiende deel in de serie van de geprezen prentenboekmakers Ted van Lieshout en Philip Hopman komt Boer Boris weer in actie. Als hij zijn land omploegt voor suikerbieten, loopt zijn ploeg vast. Wat kan er aan de hand zijn? Tot hun verbazing vinden Boer Boris, Berend en Sam een reusachtig bot in de ploegenschaar! Maar van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Samen gaan ze op onderzoek uit en beginnen ze te graven. Al snel ontdekken ze honderd botten, compleet met een schedel. Het blijkt een heuse Triceratops te zijn! Boer Boris besluit snel Naturalis te bellen.

Meer Boer Boris

Boer Boris en de dino

Tentoonstelling
Triceratops: de kudde

Naturalis presenteert vanaf donderdag 17 oktober 2024 een wereldprimeur: een complete triceratopskudde! In deze unieke en interactieve familietentoonstelling sta je voor het eerst oog in oog met vijf indrukwekkende triceratops-skeletten en leer je meer over hun fascinerende wereld.

Artist impression tentoonstelling Triceratops

Triceratops: de kudde

Verwacht! Triceratops horridus : deze reusachtige planteneter is een icoon uit het dinotijdperk. En uiterst zeldzaam bovendien, wereldwijd is maar een handvol skeletten te zien. Tot nu! Naturalis werkt aan een blockbuster-tentoonstelling over Triceratops…
Lees meer

Triceratops
de kudde van Naturalis

Uitzonderlijke vondst

In 2013 stuitte een team experts van Naturalis op een unieke vondst in Wyoming (VS). Gedurende meerdere expedities naar de vindplaats legden de onderzoekers op één plek honderden versteende botten en botfragmenten bloot van de wereldberoemde dinosoort Triceratops horridus. Het bleken vijf individuen; een kudde! Zo’n grote en belangrijke vondst is wereldwijd nog niet eerder vertoond.

Lees meer

Jimmy de Rooij op expeditie Triceratops
Paleontologenkwast tijden expeditie Triceratops