Verwacht: tijdelijke tentoonstelling Triceratops, de kudde van Naturalis

Sfeerbeeld tentoonstelling Triceratops

Triceratops horridus: deze reusachtige planteneter is een icoon uit het dinotijdperk. En uiterst zeldzaam bovendien, wereldwijd is maar een handvol skeletten te zien. Tot nu! Naturalis werkt aan een blockbuster-tentoonstelling over Triceratops, een kudde zelfs. Na meer dan tien jaar opgraven en prepareren, worden de dino's vanaf donderdag 17 oktober 2024 voor het eerst samen tentoongesteld.

Bezoek Naturalis

Verwonder je over het mooiste uit de natuur bij Naturalis in Leiden. Ga met het hele gezin op ontdekkingstocht door alle tentoonstellingszalen.

Tickets

Dinolab
LiveScience

Sinds 2013 werkt Naturalis aan een opzienbarende vondst. Onze onderzoekers hebben in Wyoming (VS) fossielen van maar liefst vijf individuen van de wereldberoemde dinosoort Triceratops horridus bij elkaar gevonden. 

Kijk mee met experts

In ons Dinolab in LiveScience worden de botten van Triceratops zorgvuldig schoongemaakt voor presentatie. Kom langs in het gratis toegankelijke Dinolab en stel onze experts al je vragen!

Dinolab

Yasmin aan het werk in Dinolab
Martijn aan het werk in Dinolab

Triceratops
on tour

Voorafgaand aan de tijdelijke tentoonstelling, trekken onze triceratopsen door het land. Je kunt ze deze zomer los van elkaar zien in vijf steden.

Eén van de kudde komt naar je toe!

Dankzij een bijzondere samenwerking tussen de bibliotheken en natuurmusea in Leeuwarden, Haarlem, Delft, Tilburg en Maastricht komt één van de kudde triceratopsen deze zomer naar je toe! Zo brengen we nog meer mensen in aanraking met lezen, onderzoek en natuurhistorie.

Lees meer 

Opbouw Triceratops in de bieb

Triceratops
de kudde van Naturalis

Uitzonderlijke vondst

In 2013 stuitte een team experts van Naturalis op een unieke vondst in Wyoming (VS). Gedurende meerdere expedities naar de vindplaats legden de onderzoekers op één plek honderden versteende botten en botfragmenten bloot van de wereldberoemde dinosoort Triceratops horridus. Het bleken vijf individuen; een kudde! Zo’n grote en belangrijke vondst is wereldwijd nog niet eerder vertoond.

Lees meer

Jimmy de Rooij op expeditie Triceratops
Paleontologenkwast op expeditie Triceratops

Nu al meer
over dino's

Kun je niet wachten op de kudde? In het Dinolab in LiveScience (gratis toegankelijk) zie je hoe de botten van de kudde triceratopsen worden geprepareerd. En in onze zaal Dinotijd bekijk je nu al de skeletten van Camarasaurus, Stegosaurus, Triceratops en Tyrannosaurus rex

Martijn en Yasmin op het dinolab

Dinolab Miljoenen jaren werk

Midden in het museum is iets te zien dat normaal gesproken achter de schermen gebeurt: daar werkt ons Dinolab aan echte dinosaurusbotten. Naturalis heeft in 2013 zes triceratopsen opgegraven in de Verenigde Staten, en in het Dinolab worden deze botten…
Lees meer
Camarasaurus en andere dino's in zaal Dinotijd in Naturalis

Dinotijd

Deze zaal slaat geen enkele bezoeker over. Hier staat ons kroonjuweel in de spotlights: T. rex Trix. Haar tijdgenoten en andere oerreptielen maken de spectaculaire Dinotijd-zaal compleet.
Lees meer