Functional Traits

Teide Echium wildprettii7

Aangezien planten niet kunnen weglopen, hebben ze gedurende hun evolutie een wijd spectrum aan functionele aanpassingen ontwikkeld om veranderingen in hun leefwereld te overleven. Onze onderzoeksgroep focust op houtvorming, één van de meest fundamentele evolutionaire innovaties die aanleiding heeft gegeven tot ontelbare houtige soorten (bomen en struiken). Houtigheid is honderden keren onafhankelijk van elkaar ontstaan gedurende evolutionaire geschiedenis, waarschijnlijk gedreven door droogte voor de meeste groepen. We combineren anatomie, evolutionaire biologie, ecofysiologie en genetica om omgevings- en genetische factoren van houtvorming te identificeren op basis van collecties in Naturalis en levende planten in het wild.

Groepsleider

Dr. Frederic Lens

Volg ons op Twitter

twitter

Gastonderzoekers

Onze projecten
en activiteiten

Onze projecten zijn gecentreerd rond hout, met speciale aandacht voor de volgende activiteiten:

  1. Onderzoek naar de evolutie van hout met de nadruk op de identifacite van evolutionaire overgangen en oorzaken, en de gevolgen voor diversificatie 
  2. Het ontrafelen van de rol van houtvorming op droogtebestendigheid in planten
  3. Vergelijkende hout-anatomie en het ontwikkelen van een pijplijn voor performing comparative wood anatomy and developing a wood identification pipeline.

Voorbeelden van huidige activiteiten:

  • Het ontwikkelen van de kruisbloemigen (Brassicaceae) als modelgroep voor houtvorming

  • Het ontwikkelen van een diversificatie-model voor eilandplanten

  • Begrijpen hoe Arabidopsis-, kool- en tomatenplanten omgaan met droogtestress

  •  

    Het ontwikkelen van een identificatiemethode voor illegaal gekapt hout

Hout
Boom

Huidige thema's
en onderwerpen

Een selectie van de onderwerpen waaraan wij momenteel werken (Engelstalig)

wood collection Ebenaceae

The power of comparative wood anatomy

Naturalis has a long-standing history in wood anatomical research and houses one the largest scientific wood collections in the world (ca. 125.000 samples). Using light and electron microscopy, wood anatomists describe the extraordinary variation in cell…
Lees meer

Onderwijs
activiteiten

De groepsleider is betrokken bij het Biologie-onderwijs aan de Universiteit Leiden, waar hij plantenanatomie doceert aan ongeveer 200 eerste jaar bachelorstudenten, een hout-anatomiecursus binnen de Scales in Biodiversity-minor voor de derde jaar bachelor studenten, en hij geeft les over de evolutionaire transities naar houtvorming binnen de voornaamste groepen van de landplanten voor masterstudenten.