Ajaree Thonglim

Ajaree Thonglim

De schoonheid van en het mysterie achter planten fascineren mij al sinds mijn jeugd. Ik heb me altijd verbaasd over de wijze waarop planten zich telkens weer zodanig aanpassen dat zij in hun omgeving kunnen overleven. Tijdens mijn studie richtte ik mij op het bestuderen van de plantenanatomie. In mijn huidige PhD-project verbind ik de belangrijkste anatomische aanpassingen in de stengels van Arabidopsis (zandraket) en Brassica (kruisbloemfamilie) om te ontdekken welke eigenschappen het best de verschillen in het door droogte falen van de vaten verklaren.

Sleutelwoorden

Verstoring van watertransport in planten, door droogte ingegeven resistentie tegen stolsels, stengel-anatomie

Onderzoek
interesse

Verschillende kruidachtigen, verspreid over eilanden en continentale gebieden, hebben zich ontwikkeld tot houtachtige soorten. Hoewel dit fenomeen in de literatuur is beschreven, begrijpen we niet waarom planten tijdens hun evolutie houtachtig worden.

Het doel van mijn onderzoek is de uitkomsten van watertransportmetingen in stengels en bladeren van afgeleide houtachtige en kruidachtige soorten in Arabidopsis en Brassica (Brassicaceae) te begrijpen. Dit doe ik met een combinatie van hydraulische experimenten (Cavitron-centrifugemethode en optische kwetsbaarheidstechniek) en anatomische observaties, met speciale aandacht voor door droogte veroorzaakt disfunctioneren van de vaten. We passen ook micro CT-scanning toe om te beoordelen wat de mogelijke rol van worteldruk is in het herstel van stolsels in kruiden.

Kweekplantjes
Onderzoek