Marine biodiversity

researcher at sea

Onze zeeën en oceanen veranderen snel: verhoogde CO2-concentraties in de atmosfeer veroorzaken opwarming, verzuring en desoxidatie in een sneller tempo dan in de voorbije miljoenen jaren. Deze mondiale uitdagingen staan in wisselwerking met regionale en lokale processen zoals vervuiling en overexploitatie, en zetten de mariene biodiversiteit zwaar onder druk. Door de integratie van evolutionaire, ecologische en paleoecologische tijdreeksen over ruimtelijke schalen trachten wij de reacties van mariene organismen op deze milieuveranderingen te verduidelijken. We doen dit over de hele wereld, in habitats variërend van de open oceaan tot ondiepe, soms brakke zeeën, waarbij we gebruik maken van organismen variërend van microben tot macrofauna.

Groepsleider

Prof. Dr. Willem Renema
willem.renema@naturalis.nl

Volg de groep
op Twitter @NaturalisMarine

Onze programma's
& onderzoeksthema's

Een selectie van onderwerpen waar wij aan werken.

shingle rampart lumulumu

4D-REEF Onderzoek

Koraalriffen hebben het moeilijk. De riffen in de Koraaldriehoek blinken uit door hun soortenrijkdom, maar toch liggen ze dichtbij gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid. Voortdurende antropogene milieuveranderingen in de zee, op het land en in de…
Lees meer
Aplysina fistularis sponge

MARBLES Bruikbare moleculen uit de zee

Het MARBLES-project heeft als doel nieuwe methoden te ontwikkelen voor het duurzaam verzamelen en gebruiken van biologische hulpbronnen uit mariene ecosystemen, en hun commerciële potentieel te evalueren. Samen willen we het onontdekte potentieel van…
Lees meer
Ecology Indo-Pacific reefs

Ecology Indo-Pacific reefs

Understanding the biotic response to both local and global environmental change, as well as the underpinning processes, is crucial for assessing vulnerability and guiding efforts to avoid potentially severe biodiversity loss.
Lees meer
Marine lakes

Marine lakes

Marine lakes are little studied, yet fascinating ecosystems. Approximately 200 marine lakes are thought to be distributed worldwide, of which “Jellyfish Lake” from Palau (Micronesia) is probably the best known. These landlocked water bodies have maintained…
Lees meer

Onderwijs
activiteiten

Leden van de groep Mariene biodiversiteit geven colleges en practica aan BSc en MSc Biologie en Geologie opleidingen aan Nederlandse universiteiten in Leiden, Amsterdam en Utrecht. Daarnaast begeleiden we regelmatig individuele onderzoeksprojecten op BSc of MSc niveau. Als u geïnteresseerd bent, stuur dan een e-mail naar een van de onderzoekers.