De Dodo-polder Dodo-expeditie 2007

15 juli 2019
Het plaatsen van de golfplaten

Perry de Louw - 6 augustus 2007 - EEN DOORBRAAK!
Een uur voor het donker werd, ongeveer 4 uur geleden, hebben we een droge opgraving gecreëerd!! Na uren zweten heeft Ren samen met de kraanmachinist de laatste damwanden vakkundig geplaatst, de klei op zijn plaats gestort, en pompen maar. Na ongeveer 20 minuten te hebben gepompt, was het waterpeil in de opgravingsput 10 cm gedaald en 45 minuten na het stoppen met droogmalen, was het waterpeil nog steeds geen centimeter gestegen. De damwandconstructie werkt!!
 

Volg onze verhalen

Bij Naturalis zijn we dag en nacht bezig om de collectie aan te vullen als rijksmuseum, academisch onderzoeksinstituut en erfgoedinstelling.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Zoals eerder in de weblog gemeld, wilden we deze damwanden door een gespecialiseerd bedrijf laten installeren, dit was echter geen optie vanwege de 50-tons kraan die nodig was om de damwanden te installeren. Hierdoor zou er een groot risico op schade aan het moeras kunnen ontstaan. We moesten dus een alternatieve oplossing bedenken, een week lang proberen, experimenteren en wikken en wegen. Donderdag was een kritisch moment, zouden we verder gaan of stoppen We gingen door op vrijdag en zaterdag, en vandaag bereikten we het succes! Als damwandmateriaal hebben we golfplaten gebruikt die je vaak op daken ziet. Met de kraan groeven we een sloot van 1 meter diep waarin de damwanden n voor n werden geplaatst waarna ze nog 0.5 meter de grond in werden gedrukt met de kraan.

Al snel bleek dat de golfplaten niet waterdicht tegen elkaar konden worden geplaatst. Gelukkig vonden we een bedrijfje dat een slecht-waterdoorlatende klei kon leveren. Kenneth en ik hebben zorgvuldig de kwaliteit van de klei bepaald en geconcludeerd dat die geen verontreinigingen bevat en geen invloed heeft op de situatie in het moeras. Totaal 15 kuub klei werd in de gegraven sloot rondom de damwand gestort en dit was uiteindelijk de sleutel tot het succesvol droog krijgen van de opgravingsput. Eigenlijk een klein poldertje dat door pompen kan worden drooggemalen en gehouden. Een echt Nederlands tafereel in deze tropische situatie.

Na ruim een week hard werken, kunnen we morgen dan eindelijk beginnen met het laagje voor laagje afgraven van de fossielenlaag.
En Dido, het is dus gelukt. Bedankt voor je hulp en steun.