8–10 years old Exhibition program "Let's discover!"

Let's explore!

Look carefully, ask questions, work together, come up with solutions… Become a researcher in Naturalis and explore the dinosaur era, the Ice Age and life in the present day. Discover what a T. rex looked like, how a mammoth behaved and how animals hide from their enemies. On completion of this program, you'll be a real nature expert!

Book directly

Are you interested in this program? Then book your visit easily online by filling in the application form.

To the form (in Dutch) 

Everything you need to know
in a row

 • Exhibition program
 • Groups 5 and 6 (8–10 years old)
 • Length: 90 minutes
 • Number of pupils: no more than 108
 • Areas: the "Life", "Dinosaur age" and "Ice age" galleries
 • The school supplies: one parent/supervisor for every 10 pupils/students
 • Naturalis supplies: one educational assistant
 • Main objective: pupils gain experience with research and learn to derive function from form
 • Link to core objective: pupils are taught about the structure of plants, animals and humans and about the form and function of their constituent parts
 • Keywords: research skills, scientists, research, science-positivity, form-function, animal behavior
 • At this time, our programs are offered in Dutch only.

 

Verloop van het programma
in het museum

De hieronder gehanteerde tijdsplanning is een indicatie.

0-20 minuten
Bij binnenkomst onderzoeken leerlingen een klein object uit de natuur (schelp of fossiel). Daarna maken ze een vuist met het voorwerp erin, zodat ze niet meer kunnen spieken. Hoe goed hebben ze het voorwerp onderzocht? De begeleider stelt er een aantal vragen over. Ze hebben nu kort geoefend met onderzoeksvaardigheden. Die zijn nodig om goed te kunnen onderzoeken en worden toegelicht in een tweetal filmpjes. De leerlingen oefenen met een onderzoekje voor het onderzoek dat de leerlingen vervolgens zelf in het museum uitvoeren.

15-50 minuten
In de zalen doen de leerlingen ervaring op met onderzoeksvaardigheden. Als het hele oefenboekje klaar is, verdienen zij een sticker die ze ophalen bij een begeleider. Dan zijn de leerlingen klaar voor een echte onderzoeksopdracht.

50-90 minuten
Als ‘geoefend’ onderzoeker kiezen ze een onderzoeksopdracht. Er kan gekozen worden uit drie onderzoeksvragen per zaal of een open onderzoeksblad, waarbij ze zelf hun onderzoek kunnen bedenken. De onderzoeksopdrachten zijn gericht op vorm & functie en op gedrag van dieren. De uitgewerkte onderzoeksopdracht gaat mee naar school. Daarnaast krijgt elke klas een grote onderzoeksposter. Met deze poster kan het onderzoek voortgezet worden in de klas.

Booking info
prepare your visit

Everything you need to know about practical matters such as parking, lockers and house rules.

Booking info

Youth in the museum