Liliana D'Alba

Liliana D'Alba

Ik ben evolutiebioloog en heb een passie voor vormen en kleuren bij dieren. Mijn onderzoek gaat over het verband tussen de structuur en de functie van fenotypische eigenschappen. Hiervoor gebruik ik een geïntegreerde aanpak, met een combinatie van optica, computersimulaties, veldbiologie en fylogenetische vergelijkende methoden om te onderzoeken hoe (met name structurele) kleuren bij dieren ontstaan, hoe ze in de loop van de tijd veranderen en waarvoor ze dienen.

Ik heb ook diepgaande interesse in de rol van de omgeving bij het vormgeven van morfologische en functionele diversiteit bij eieren van gewervelden. Hiervoor onderzoek ik eieren van vogels en reptielen.

Keywords

Iriserende kleuren, melanine, veerontwikkeling, vergelijkende analyses, paleocolor, nestelecologie, eierkleuring, eierschaalstructuur.

Onderzoeksinteresse

De belangrijkste vraag achter mijn onderzoek is waarom er zo'n opmerkelijke diversiteit in vormen en kleuren bij dieren bestaat. In het bijzonder richt ik mij op de evolutie van kleuren bij dieren en bij eieren van gewervelden.

 

Nanostructuren vormen een van de centrale aspecten van mijn onderzoek. Wat zijn nanostructuren eigenlijk? Als je goed kijkt naar een iriserende veer van een kolibrie, zie je de verschillende 'baarden' waaruit de veer bestaat. Binnenin die baarden bevindt zich een complex netwerk van eiwitten en lucht en ook een heleboel donkere organellen. Die organellen, melanosomen genaamd, bevatten melanine (een pigment dat een bijzonder belangrijke rol speelt voor het leven). Beide componenten zijn nanostructuren, die verschillende configuraties kunnen hebben. Dat levert bijzonder interessante functies op, zoals het voortbrengen van de glanzendste kleuren in de natuur.

Iridescerende veer van kolibri onder de microscoop
Netwerk van keratine en lucht in een veer creëert een blauwe kleur

Actuele
onderwerpen

Dit is een greep uit de onderwerpen waaraan ik op dit moment werk.

Belangrijkste
publicaties

Zie mijn Google-profiel voor een volledige lijst van mijn publicaties.

Alle publicaties

Begeleiding van
promovendi

Naturalis streeft ernaar om een broedplaats voor internationaal wetenschappelijk talent te zijn. Promovendi nemen binnen onze organisatie dan ook een bijzondere plek in.

    reptiel exemplaren

    Onderwijswerkzaamheden

    Ik doceer de volgende onderwerpen aan de Universiteit Gent:

    Introduction to Biomimicry