Evolutie, ontwikkeling en ecologie van gewervelden

Dunkleosteus

De geschiedenis van de gewervelde dieren gaat meer dan 535 miljoen jaar terug in de tijd en documenteert grote veranderingen in biodiversiteit, evolutionair succes en ecologische aanpassingen. Hoewel vertebraten een relatief kleine groep in het dierenrijk vormen, zijn hun skeletten goed bewaard gebleven in het fossielenbestand, waarbij een indrukwekkende toename in morfologische complexiteit door de tijd heen is gedocumenteerd, waardoor zij een ideale groep vormen om evolutionaire processen te bestuderen. Morfologische innovaties zoals kaken, tanden en wervels worden beschouwd als de drijvende krachten achter het evolutionaire en ecologische succes van gewervelde kaakdieren, die tegenwoordig 99,8% van alle gewervelde dieren uitmaken.

Onze onderzoeksthema's
& structuur

Wij gebruiken een grote verscheidenheid van gewervelde dieren, van de vroegste fossielen tot recente vissen, tetrapoden inclusief fossiele zeereptielen, dinosauriërs, vogels en recente slangen en fossiele en recente zoogdieren, waaronder wij - de mens.

Systemen waarin wij bijzonder geïnteresseerd zijn, zijn het skelet en weefseltypes met de gespecialiseerde functionele eigenschappen zoals van de kaken, de tanden, de schedel, de wervelkolom en de ledematen de evolutie van het gif.

Wij passen een reeks nieuwe en geavanceerde digitale technieken toe, van tomografische methoden (microCT, synchrotron tomografie) tot oppervlaktescanning, fotogrammetrie, 3D-visualisatie, geometrische morfometrie, Bayesiaanse en Parsimony-fylogenetische analyses, geochemie van stabiele isotopen, genomica en proteomica. Met deze unieke combinatie van verschillende gewervelde groepen, technieken en eigenschappen integreert ons onderzoek biologie, geologie, materiaalwetenschappen en medische wetenschappen op een innovatieve manier. Ons doel is het heden te begrijpen en zinvolle voorspellingen te doen voor de toekomst.

Bitis

Huidige
projecten

Een selectie van de belangrijkste projecten waar we aan werken.