Pasha van Bijlert

Pasha van Bijlert bouwt de schedel van T. rex Trix op

Ik ben een beweginswetenschapper en paleontoloog - Ik gebruik natuurkundige 3D simulaties om te onderzoeken hoe dieren bewegen, en plaats deze kennis vervolgens in een evolutionaire context. Door uit te zoeken hoe dino's bewogen, kunnen we beter begrijpen hoe ze zo succesvol zijn geweest. Tot nu toe was ik gefocust op Tyrannosaurus rex, maar ik richt mij nu op meer dieren, zowel levend als uitgestorven.

Keywords

3D fossiele reconstructies, evolutionary biomechanica, locomotie, dinosauriërs, optimal control

 

Onderzoek
interesse

Bewegende dieren simuleren met 3D natuurkunde, om hiermee uitgestorven dino's te reanimeren

In de natuur is jezelf kunnen voortbewegen essentiëel om te overleven, maar toch is beweging iets wat we nog niet zo goed begrijpen. Je kunt namelijk spierkrachten niet meten in een dier, zonder de bewegingen aan te tasten (je zou het dier namelijk moeten opensnijden). Ik gebruik daarom liever computermodellen: 3D scans van skeletten krijgen digitale spieren, en hier laat ik dan natuurkundige simulaties op los. Hierdoor krijg je een kijkje binnenin het bewegend lichaam. Deze methode maakt het mogelijk om een uitgestorven dino weer tot leven te wekken, maar ook om nu nog levende dieren beter te begrijpen.

Spier- en skeletmodel van T. rex Trix
3D reconstructie van Triceratops

TedX talk over de wandelsnelheid van Tyrannosaurus rex

Key
publications

  • van Bijlert P.A., van Soest A.J.K., Schulp A.S. 2021. Natural Frequency Method: Natural Frequency Method: estimating the preferred walking speed of Tyrannosaurus rex based on tail natural frequency. Royal Society Open Science 8:201441. https://doi.org/10.1098/rsos.201441

In de
media

 

     

    Mijn onderzoek over T. rex  is internationaal aan bod geweest. Hieronder een selectie:

    Reconstructie van hoe Trix de T. rex gelopen kon hebben