Pasha van Bijlert

Pasha van Bijlert bouwt de schedel van T. rex Trix op

Ik ben een bewegingswetenschapper en paleontoloog - Ik gebruik natuurkundige 3D simulaties om te onderzoeken hoe dieren bewegen, en plaats deze kennis vervolgens in een evolutionaire context. Door uit te zoeken hoe dino's bewogen, kunnen we beter begrijpen hoe ze zo succesvol zijn geweest. Tot nu toe was ik gefocust op Tyrannosaurus rex, maar ik richt mij nu op meer dieren, zowel levend als uitgestorven.

Keywords

3D fossiele reconstructies, evolutionary biomechanica, locomotie, dinosauriërs, optimal control

 

Onderzoek
interesse

Bewegende dieren simuleren met 3D natuurkunde, om hiermee de evolutie van beweging beter te begrijpen

In de natuur is jezelf kunnen voortbewegen essentiëel om te overleven, maar toch is beweging iets wat we nog niet zo goed begrijpen. Je kunt namelijk spierkrachten niet meten in een dier, zonder de bewegingen aan te tasten (je zou het dier namelijk moeten opensnijden). Ik gebruik daarom liever computermodellen: 3D scans van skeletten krijgen digitale spieren, en hier laat ik dan natuurkundige simulaties op los. Hierdoor krijg je een kijkje binnenin het bewegend lichaam. Deze methode maakt het mogelijk om een uitgestorven dino weer tot leven te wekken, maar ook om nu nog levende dieren beter te begrijpen.

Spier- en skeletmodel van T. rex Trix
3D reconstructie van Triceratops

TedX talk over de wandelsnelheid van Tyrannosaurus rex

External video URL

Key
publications

  • van Bijlert P.A., van Soest A.J.K., Schulp A.S. 2021. Natural Frequency Method: Natural Frequency Method: estimating the preferred walking speed of Tyrannosaurus rex based on tail natural frequency. Royal Society Open Science 8:201441. https://doi.org/10.1098/rsos.201441

In de
media

Voor de BBC documentaire Secrets of the Jurassic Dinosaurs heb ik een simulatiemodel van een rennende Allosaurus ontwikkeld (hieronder afgebeeld). In de documentaire vertel ik over hoe vleesetende dinosauriërs gelopen moeten hebben.

Voor Earth Challenge (link) op NPO3 was ik de wetenschappelijke co-presentator. Voor een live publiek heb ik 40 minuten lang verteld over het leven in de tijd van de dinosauriërs.

Maarten van Rossem en Gijs Rademaker waren te gast bij onze opgraving in hun documentaireserie (vereist een Videoland abbonnement)

Mijn onderzoek over T. rex  is internationaal aan bod geweest. Hieronder een selectie:

Simulatiemodel van Allosaurus voor de BBC
BBC interview