Esther Dondorp

Esther Dondorp stopt een hagedis in een pot met sterk water

Ik beheer de collecties reptielen, amfibieën en vissen bij Naturalis.  Deze collectie bevat honderdduizenden exemplaren en wordt veel gebruikt door wetenschappers van over de hele wereld. Ik houd mij vooral bezig met het behoud van deze collectie, met het beantwoorden van vragen en het verwelkomen van wetenschappers die onderzoek komen doen in de collectie. Ook is digitalisatie van alle collectieonderdelen en ontsluiten van de geschiedenis en de verhalen rondom de objecten een belangrijk onderdeel van mijn werk. 

Keywords

reptielen, amfibieën, vissen, herpetologie, vloeistofcollecties, natuurhistorie

MSc Esther Dondorp

Collectiebeheerder vissen, reptielen & amfibieën

E-mail: esther.dondorp@naturalis.nl 
esther.dondorp@naturalis.nl

 

De
collectie

Deze collectie wordt grotendeels bewaard in potten met alcohol. Een kleiner gedeelte bewaren we droog, zoals opgezette krokodillen, schildpadschilden, droge haaien- en roggeneieren maar ook huiden en losse botten. Al deze objecten kunnen worden gebruikt bij het beantwoorden van vraagstukken over de diersoort, het voorkomen van deze dieren en hun leefomgeving. Belangrijke onderdelen van deze collecties zijn bijvoorbeeld de 19e eeuwse vissen van Bleeker, een unieke verzameling Japanse dieren van Von Siebold, een grote collectie reptielen en amfibieën verzameld in het Amazonegebied, en een bijzondere collectie met cichliden uit het Victoriameer in Tanzania. 

 

potten
kikkers

Belangrijke
publicaties

Nomenclatural and morphological notes on the rare agamid lizard Pseudocophotis sumatrana (Hubrecht, 1879) (Squamata: Agamidae: Draconidae). Denzer et al.  The Raffles Bulletin of Zoology 2021. 69: 448-462. 

Selection on Phalanx Development in the Evolution of the Bird Wing. De Bakker et al. Mol Biol Evol. 2021; 38(10): 4222-4237.

Testing to Determine Allowable Vibration Limits at a Natural-History Museum in the Netherlands. W. (Bill) Wei and E. Dondorp;  APT Bulletin: The Journal of Preservation Technology;  Vol. 51, No. 4, Special Issue: Mitigating Vibration Damage 2020, 19-26.

Digit loss in archosaur evolution and the interplay between selection and constraints. De Bakker et al. Nature. 2013 Aug 22;500(7463): 445-8.

 

 

In de
media

Op 13 december 2021 spoelde een grote maanvis aan op Ameland. Na bijna 10 maanden in de vriezer te hebben gelegen is hij in september van 2022 ontdooid en wordt hij opgezet voor de wetenschappelijke collectie van Naturalis. Ook de organen en parasieten van het dier worden bewaard en onderzocht. 

Maanvis foto tjitske

Projecten

Gestrande walvis

Walvisstrandingen: Wat kunnen we ervan leren?

Het gebeurt wel eens dat er een dode grote walvis aanspoelt op de Nederlandse kust, of overlijdt in de wateren voor de kust. Naturalis Biodiversity Center heeft dan de taak om te helpen bij het bergen van het zoogdier en om delen van het dier te bewaren…
Lees meer