Aangespoelde maanvis krijgt tweede leven in Naturalis

13 september 2022
De maanvis bij binnenkomst op Naturalis

De maanvis die vorig jaar aanspoelde op Ameland, wordt de komende week opgezet en bewaard voor wetenschappelijk onderzoek. Bezoekers van Naturalis kunnen dat proces live volgen.

Volg onze verhalen

FacebookTwitterInstagramYouTube

Bijzonder
exemplaar

Afgelopen winter spoelde er een maanvis aan op het strand van Ameland. Het dier, een Mola mola, is 198 cm lang, 184 cm hoog, en weegt grofweg 400 kilo. Daarmee is het niet de grootste Nederlandse maanvis aller tijden, maar wel de grootste in lange tijd. Een bijzonder exemplaar, dat Naturalis graag wil bewaren in onze wetenschappelijke collectie. 

Om het dier daarvoor geschikt te maken, moet het worden opgezet, en dat opzetten is een spectaculair en leerzaam proces dat we graag met ons publiek willen delen. Dat kon niet tijdens de corona-beperkingen, dus de maanvis ging de vriezer in.

Maanvisdag
Nu Naturalis deze septembermaand volledig in het teken staat van de oceaan en het leven erin, is de tijd rijp voor het opzetwerk. Voor Naturalis is het de eerste keer sinds 1940 dat er een maanvis wordt opgezet. Op zaterdag 17 september kan de vis ontdooien in de gratis toegankelijke zaal LiveScience. Experts houden korte, interactieve lezingen over maanvissen, het opzetten en bewaren van maanvissen, en zelfs de parasieten die je op (en in!) deze dieren kunt vinden. Speciaal voor deze ‘Maanvisdag’ krijgt een aantal Mola’s die Naturalis normaal achter de schermen houdt, een ereplekje in de zaal. 

Parasieten
De maandag erop gaat preparateur Mickel van Leeuwen met het dier aan de slag. Hij zal een gipsen mal maken zodat er een kunstlichaam van de vis gemaakt kan worden, en daarna de huid zoveel mogelijk in één stuk van de maanvis af proberen te snijden. Als de huid eraf is zullen Naturalis-medewerkers verder op zoek gaan naar parasieten. Ze bewaren ook de maag- en darminhoud voor onderzoek naar het dieet van het dier. 

“We weten eigenlijk nog helemaal niet zoveel over maanvissen, dus is het belangrijk om elke mogelijkheid aan te grijpen om meer te leren over deze dieren”, vertelt collectiebeheerder Esther Dondorp. “We proberen dus zoveel mogelijk informatie te verzamelen.”  Eenmaal geprepareerd krijgt de Amelandse maanvis een plekje in de collectietoren van Naturalis, waar hij beschikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek.

Meer
informatie

  • De media zijn van harte welkom om verslag te komen doen van het opzetten van de maanvis. Het ontdooien vindt plaats in de zaal LiveScience op de begane grond. Het villen en opzetten vindt plaats in een andere ruimte. Ook daar kan gefilmd en geïnterviewd worden, maar de ruimte is beperkter.
     
  • Coördinatie van de media verloopt via communicatieadviseur Bart Braun, bart.braun@naturalis.nl. Laat het even weten als je wilt komen.
     
  • Voor inhoudelijke vragen over maanvissen, het opzetten ervan en het wetenschappelijk onderzoek naar opgezette maanvissen: collectiebeheerder Esther Dondorp; esther.dondorp@naturalis.nl.
     
  • Het lezingenprogramma van zaterdag 17 september staat op: https://www.naturalis.nl/agenda/maanvisdag
     
  • Meer foto’s en filmpjes van de aankomst van de maanvis zijn te vinden in deze persmap. Aan deze folder worden vanaf zaterdag extra beelden toegevoegd tijdens de maanvisdag en tijdens de preparatie.