Amelandse maanvis veilig in de vriezer

16 december 2021
Naturalis-onderzoekers meten de maanvis op. 1.89 van snavel tot staart

De maanvis die afgelopen maandag aanspoelde op Ameland is inmiddels in een vriescel beland. Naturalis-medewerkers hebben wat monsters genomen voor onderzoek. Het dier zal worden opgezet, en dat gaan we live delen met onze museumbezoekers.

Volg onze verhalen

FacebookTwitterInstagramYouTube

Ameland

53.448806835428, 5.7417297363281

Mola
mola

Het aangespoelde dier, een Mola mola, is 198 cm lang, 184cm hoog, en weegt grofweg 400 kilo. Daarmee is het niet de grootste Nederlandse maanvis aller tijden, maar wel de grootste in lange tijd. De grootste maanvis van Naturalis is te zien in onze zaal LiveScience - die was overigens ook op 13 december aangespoeld (132 jaar eerder), en ook op Ameland. 

Platwormen op de Mola mola
Collectiebeheerder Esther Dondorp toont een platworm die op de huid leefde

De maanvis die maandag aanspoelde werd gevonden door het ReddingsTeam Zeedieren, en overleed kort daarna. Naturalis wilde hem wel hebben, maar een beest van dat formaat past niet in onze vriezer. Het vinden van geschikte vriezerruimte had ook nog wat voeten in de aarde, want met de kerstdagen voor de deur was veel vriescapaciteit in de regio al verhuurd. De vis is dus dinsdagavond eerst naar Naturalis gebracht, waar onze medewerkers het dier hebben opgemeten. Ook namen ze monsters van het DNA, en van de parasieten die op de huid leefden - we zijn namelijk geïnteresseerd in alle biodiversiteit. Daarna werd het dier goed ingepakt met veel ijs, zodat het woensdagmorgen zo vers mogelijk naar de vriesruimte kon. 

Opzetten
en onderzoeken

Verder onderzoek aan de maanvis zal even moeten wachten tot het dier weer ontdooid is. Dat zal dan, net als het opzetwerk en het maken van een 3D-scan, live te volgen zijn in onze museumzaal LiveScience, waar we ons wetenschappelijk werk midden op de museumvloer laten zien. Wanneer dat precies zal zijn, weten we nu nog niet. Het plan is om in elk geval een gedeelte van dat werk te livestreamen. Houd onze sociale media in de gaten voor een datum!

onderzoekers aan het werk met de maanvis
Meten en monsters nemen: je treft niet elke dag een aangespoelde maanvis

 

Meer informatie

Meer informatie over onze grootste maanvis (een Mola tecta) vind je op onze Topstukken-website. Lees meer

In onze zaal LiveScience zijn regelmatig preparaties van dieren te zien, en nog heel veel andere activiteiten. Lees meer 

We willen alle planten, dieren en schimmels die in Nederland voorkomen in kaart brengen met het project ARISE. Lees meer