Nationale Bijentelling Samen in actie voor de wilde bij

Kinderen met bijengidsje

Nederland wordt elk jaar massaal opgeroepen om bijen te tellen tijdens de Nationale Bijentelling. Door slechts een half uurtje de bijen in je tuin of op je balkon te tellen draag je bij aan de bescherming van de wilde bij. De gegevens helpen wetenschappers meer te weten komen over de stand van de wilde bijen. Zo kunnen zij nog beter werken aan het beschermen van deze nuttige, maar deels bedreigde diersoort.

Tel mee

Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Kijk op de site van de Nationale Bijentelling om te zien wanneer de eerstvolgende telling is, meld je alvast aan en tel mee!

Tel mee

Betrokken
partner

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Ons uitgangspunt is dat we samen zorgen voor meer bewustwording rondom het belang van de wilde bij. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Rosse metselbij
Bijengidsje

Onze 
geschiedenis

De eerste editie van de Nationale Bijentelling was in 2018, georganiseerd vanuit Nederland Zoemt. Toen deden meer dan 4.000 mensen mee, die bij elkaar meer dan 40.000 bijen in de tuin telden. Sinds 2020 is de Nationale Bijentelling losgetrokken van Nederland Zoemt en is Naturalis de trekker van het project. In 2020 is het aantal tellers gestegen naar een record van ruim 10.500 mensen. Het aantal getelde bijen dat jaar was 136.063.

Aardhommel

Waarom
samenwerken

Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd, terwijl bijen ontzettend belangrijk zijn voor bestuiving. 80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten. Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen. Er moet zo’n 5 jaar achter elkaar geteld worden, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals weer uit te kunnen sluiten.

Meer
informatie

Samen zijn we in staat om echt een verschil te maken. Wij zijn daarom voortdurend op zoek naar nieuwe partners om meer kennis te vergaren over de wilde bij zodat we deze beter kunnen beschermen. Wil je meer weten over wat de Nationale Bijentelling voor jouw organisatie kan betekenen? Wij denken graag met je mee! Neem contact met ons op door middel van ons contactformulier, dan verkennen we samen de mogelijkheden. Voor algemene vragen over de Nationale Bijentelling kun je ons mailen op info@nationalebijentelling.nl.

 

Relevante
projecten

De Nationale Bijtelling organiseert elk jaar activiteiten om te helpen bij het herkennen van de 16 soorten wilde bijen die in je tuin kunnen vliegen. Voor leerlingen is er voldoende educatief materiaal, zie bijvoorbeeld deze bij-les en het Hommellab.

Verschenen
persberichten