Cultivated snake venom glands

January 24th, 2020
Painting of fish market

Our fellow researcher Freek Vonk and professor Hans Clevers (Hubrecht Institute, KNAW) explained a publication in Cell last night at the talk show 'De Wereld Draait Door'. The publication is about mini-organs that produce poison. A group of scientists from Leiden University linked to Naturalis Biodiversity Center and the Hubrecht Institute have succeeded in growing organoids, as it were mini-organs, in the form of poison glands.

Volg onze verhalen

Bij Naturalis zijn we dag en nacht bezig om de collectie aan te vullen als rijksmuseum, academisch onderzoeksinstituut en erfgoedinstelling.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Raadsel
rondom werking slangengif

De uniek gekweekte gifklieren zijn afkomstig van de Kaapse koraalcorbra (Aspidelaps lubricus cowlesi), een giftige slang die enkel in delen van Zuid-Afrika voorkomt. De slang gebruikt zijn gif om zijn prooi te verlammen, te doden of ter verdediging. Er zijn zelfs sterfgevallen bekend van mensen die ten prooi zijn gevallen aan de Kaapse koraalcobra. Waarom zijn de gifklieren van deze slang in petrischalen gekweekt?

Er heerst nog steeds een groot raadsel rondom de werking van slangengif. ‘Het gif van slangen bevat tientallen verschillende componenten. Dit zijn extreem krachtige moleculen, die een giftig effect kunnen hebben op verschillende organen, zoals je brein, hart en bloedvaten. Vele van deze componenten kunnen gebruikt worden in medicijnontwikkeling’, aldus professor Hans Clevers in een interview van de Volkskrant tegen Maarten Keulenmans.

Naast de toepassing in geneesmiddelen is de ontwikkeling van antigif essentieel. Er sterven jaarlijks nog steeds meer dan 100 duizend mensen aan slangenbeten, met name in ontwikkelingslanden. Vooralsnog was de methode om antigif te produceren hetzelfde als zo’n honderd jaar geleden. Gelukkig kan daar nu verandering in komen dankzij de gif-producerende organoïden.

Het 'melken' van slangen in de procedure voor het verkrijgen van antigif. SnakeLiverpool, credit: Liverpool School of Tropical Medicine.SnakeLiverpool. credit: Liverpool School of Tropical Medicine.
Het 'melken' van slangen tijdens de procedure voor het verkrijgen van antigif.
SnakeLiverpool, credit: Liverpool School of Tropical Medicine.

 

If you are seeking for more information see this page in Dutch, or continue to: https://www.zooniverse.org/projects/anneoverduin/fishing-in-the-past.