Mollusca

Wit schelpje

De collectie recente Mollusca (weekdieren) omvat ca. 1 miljoen samples, waarvan ca. 75% is geregistreerd. Voor het grootste deel bestaat de collectie uit droog materiaal. Daarnaast is er alcoholmateriaal en zijn er nog microscopische preparaten. De dekking van de collectie is wereldwijd en kent eigenlijk geen heel nadrukkelijke lacunes. Goed vertegenwoordigd zijn Europa (m.n. Nederland), zuidoost Azië (m.n. Indonesië) en het Caribisch gebied (m.n. de Nederlandse Antillen en Suriname). De ordening is in grote lijnen taxonomisch. Gesepareerd van de hoofdcollectie is er een aparte collectie Nederland (droog), typen (droog) en grote stukken (droog).

 

 

Wilt u onderzoek doen met de weekdiercollectie van Naturalis?
Collectiebeheerders zijn Bram van der Bijl en Hannco Bakker.

Fossiele weekdieren zijn in beheer bij Ronald Pouwer en Natasja den Ouden

Schelpen

De huidige collectie recente schelpen van Naturalis behoort na meer dan 200 jaar tot één der grootste ter wereld. Niet alleen door koop, ruil en schenkingen groeide de collectie gestaag; ook de “oogst” van een schier eindeloze hoeveelheid verzamelreizen, surveys en expedities eindigde in het depot van Naturalis. Hoewel de nadruk hierbij wel lag op Nederland en de voormalige kolonieën, bleef het daar niet toe beperkt en werd er op vele plekken ter wereld verzameld, niet zelden in de vorm van jarenlange programma’s (Cape Verde, Canarische Eilanden en Mauritanië; Suriname; Indonesië).

La met schelpen
Conus gloriamaris

Weekdieren op
sterk water

 

 

Naast de collectie gedroogde schelpen beheert Naturalis ook een uitgebreide verzameling aan weekdieren op alcohol, van piepkleine planktonslakjes tot een reuzeninktvis die ooit uit de Noordzee is opgevist. 
De weerslag van zo’n 250 jaar verzamelen en bestuderen van weekdieren in Nederland ligt in Naturalis. Dat loopt uiteen van schelpen, die staan afgebeeld in 18e eeuwse plaatwerken, tot weekdieren die aan de basis hebben gestaan van proefschriften of toppublicaties. Ongeveer 1.5% van de collectie bestaat uit type-samples. De collectie groeit nog altijd gestaag.

Reuzeninktvis
Papiernautilusjes in een pot

Wie
werken hiermee

Belangrijkste
publicaties

A.W. Janssen, A.N. van der Bijl, J. Goud, K.T.C.A. Peijnenburg, R. Pouwer, D. Wall-Palmer & F. Wesselingh, 2020
The Naturalis collections of pelagic Gastropoda (Mollusca)
Basteria , 84(4/6): 215- 264

A.N. van der Bijl, 1992
De malacologische collectie van Artis 1838-1900, 184pp. 

P.A.J. Bakker, 2021
Triphoridae types (Mollusca, Gastropoda) in Naturalis Biodiversity Center, Leiden
Basteria, 85(2), 145-153