Evolutie

Zaal Evolutie zonder bezoekers

Dieren, planten, schimmels… Al het leven is verweven. Want al het leven, van vroeger en nu, is verbonden door evolutie: het proces waarbij soorten ontstaan en veranderen. Deze zaal maakt op bijzondere wijze duidelijk dat we verbonden zijn met de oorsprong van het leven en familie zijn van al het leven om ons heen.

Bezoek Naturalis

Verwonder je over het mooiste uit de natuur bij Naturalis in Leiden. Ga met het hele gezin op ontdekkingstocht door alle tentoonstellingszalen.

Tickets

Alles is
familie

Alles is verbonden

Evolutie is de onzichtbare drijfkracht achter al het leven. In deze tentoonstelling maken we het onzichtbare zichtbaar. Wanneer je een 3,7 miljard jaar oude steen aanraakt, wordt een licht- en geluidsinstallatie geactiveerd. Jij bent op dat moment verbonden met deze steen die vrijwel even oud is als het leven zelf. Je staat in contact met eencelligen die de basis vormden van al het leven op aarde: een magisch moment.

Bezoeker bij de oersteen in zaal Evolutie
Interactive zaal Evolutie

Het idee
achter Evolutie

Evolutie mag dan ingewikkeld lijken, eigenlijk gaat het om een eenvoudig proces. In de tentoonstelling verklaren we evolutionaire stappen die belangrijk waren voor het ontstaan van de enorme diversiteit om ons heen - van simpele cel tot complexe cel, het ontstaan van meercelligheid en fotosynthese. Bijzondere fossielen vertellen een bijzonder verhaal.

Het hoogtepunt
van Evolutie

Collectie komt tot leven

Een aquarium in Naturalis... Ongelooflijk, toch!? Ze lijken net echt, maar de dieren die je hier tot leven ziet komen, zijn zo’n 530 miljoen jaar oud. Ze leefden in een periode die bekendstaat als de Cambrische explosie. Een periode in de geschiedenis van het leven die miljoenen jaren duurde en waarin een enorme soortenrijkdom zichtbaar werd.

Exhibit in zaal Evolutie