Triceratops
on tour

Deze zomer kun je onze vijf triceratopsen los van elkaar bewonderen in vijf steden verspreid over Nederland. 

Eén van de kudde komt naar je toe!

De natuurmusea en bibliotheken van Maastricht, Tilburg, Delft, Haarlem en Leeuwarden bereiden zich voor op de komst van deze prehistorische gast. In samenwerking met deze partners zorgen we ervoor dat jong en oud, van noord tot zuid, oog in oog kan staan met een Triceratops.

Lees meer

Opbouw Triceratops in een bieb (gephotoshopt)
External video URL
Triceratops in Naturalis

Tentoonstelling
Triceratops: de kudde

Naturalis presenteert vanaf donderdag 17 oktober 2024 een wereldprimeur: een triceratopskudde! In deze laagdrempelige en interactieve familietentoonstelling sta je voor het eerst oog in oog met vijf indrukwekkende triceratops-skeletten die je welkom heten in hun fascinerende wereld.

Artist impression tentoonstelling Triceratops

Triceratops: de kudde

Verwacht! Triceratops horridus : deze reusachtige planteneter is een icoon uit het dinotijdperk. En uiterst zeldzaam bovendien, wereldwijd is maar een handvol skeletten te zien. Tot nu! Naturalis werkt aan een blockbuster-tentoonstelling over Triceratops…
Lees meer

Leer meer
over Triceratops

Kom alles te weten over Triceratops en de kudde van Naturalis. Van het leven van deze prachtige dieren tot de opbouw van de skeletten in Naturalis. Hoe zagen triceratopsen eruit? En in wat voor omgeving leefden zij? Hoe lukte het Naturalis om als eerste museum in de wereld een hele kudde op te graven? 

Ontdek het hier

Mathijs Graner in Dinolab

Onze experts
maken het mogelijk

Bij Naturalis bundelen we de expertise van wetenschappers en deskundigen uit diverse vakgebieden. Van veldonderzoekers die de elementen trotseren, tot preparateurs die zorgvuldig de botten vrijmaken. Onze experts zijn de drijvende kracht achter elke stap, van ontdekking tot presentatie, en brengen de rijkdom van de biodiversiteit op bijzondere wijze tot leven. 

Leer al onze experts kennen

Triceratops TV
Licht, camera, actie!

Check alle video's

Van boeiende gesprekken met experts tot avontuurlijke veldvlogs en de meest gestelde dinosauriërvragen; hier vind je alles om je kennis over Triceratops en zijn tijdperk te verdiepen.

Lees meer

Mathijs en Bart achter de schermen

Boer Boris
en de dino

Naturalis staat dit jaar in het teken van Triceratops. 'Boer Boris en de dino' is hét prentenboek dat daar naadloos bij aansluit. We zijn verheugd dat schrijver Ted van Lieshout en tekenaar Philip Hofman een dinoverhaal voor de allerjongsten hebben gemaakt en enorm trots dat zij dit nieuwe prentenboek in Naturalis presenteerden.

Een nieuw avontuur met Boer Boris

Boer Boris, het bekendste boertje van Nederland, ontdekt iets buitengewoons. Wanneer hij zijn land omploegt, loopt zijn ploeg vast. Wat kan er aan de hand zijn? Tot hun verbazing vinden Boer Boris, Berend en Sam een reusachtig bot in de ploegenschaar! Samen gaan ze op onderzoek uit en beginnen ze te graven. Al snel ontdekken ze honderd botten, compleet met een schedel. Het blijkt een heuse Triceratops te zijn! Boer Boris besluit snel Naturalis te bellen.

Meer Boer Boris

Boer Boris en de dino

Dino-activiteiten
deze zomer

Kun je niet wachten op de kudde in de dinotentoonstelling? In zaal Dinotijd bekijk je nu al de skeletten van onder andere Camarasaurus, Stegosaurus, Triceratops en Tyrannosaurus rex. En dan is er natuurlijk nog onze Rexperience! In het Dinolab in LiveScience (gratis toegankelijk) zie je hoe de botten van dino's worden geprepareerd en volg je elke dinsdag een speciale spotlight!

Yasmin in het dinolab
Activiteiten

Spotlight: Triceratops Special met Yasmin Grooters

Locatie
LiveScience
Leeftijd
Vanaf 8 jaar
Prijs
Gratis
Dit jaar staat Naturalis in het teken van Triceratops . In vijf steden in Nederland is onze kudde nu al te zien en in het najaar komen ze samen in Naturalis. In aanloop naar deze bijzondere tentoonstelling organiseert Naturalis deze zomer iedere dinsdag een speciale Spotlight waar jij al je vragen kunt stellen aan onze dino-experts. Op 23 juli staat Dinolabber Yasmin Grooters in de Spotlight.
Lees meer

Met dank
aan

De expeditie en de verwerving van de triceratopsskeletten is mogelijk gemaakt dankzij de VriendenLoterij, het Mondriaan Fonds, het K.F. Hein Fonds, het Cultuurfonds, de Stichting Zabawas en mede mogelijk gemaakt door verschillende sponsoren en donateurs.