Schelpen kennen en herkennen

Een meisje tekent een spiraal in het zand om schelpen kunnen te tellen

Als voorbereiding op de schelpentelling van 25 maart organiseren Naturalis en de Nederlandse Malacologische Vereniging een dag over de schelpen die je op de Nederlandse schelpen kan vinden.

Locatie
LiveScience
Leeftijd
Vanaf 6 jaar
Prijs
Gratis

Strandschelpen
van Nederland

Er zijn in Nederland meer dan honderd soorten schelpen te vinden, maar die hoef je gelukkig niet allemaal te kennen om mee te kunnen doen met de schelpenteldag die in 2023 op 25 maart valt. Tijdens deze dag op 18 februari zijn er presentaties over de meest voorkomende tweekleppigen en slakken die je op het strand kan vinden, en welke informatie de soorten op het strand je geven over het leven in de zee. Trends als klimaatverandering en de aanleg van windmolenparken zijn bijvoorbeeld weerspiegeld in strandvondsten. 

Naast de presentaties zijn er ook activiteiten waarbij je zelf schelpen uit elkaar kan leren houden. Heb je zelf een bijzondere schelp gevonden? Neem hem dan vooral mee, zodat onze experts je kunnen vertellen om welke soort het gaat. 

Het programma

De hele dag zijn er slakken- en tweekleppigen-experts op de zaal aanwezig om je alles over de Nederlandse schelpdieren te vertellen. Zoek ze op bij de schrijftafel in LiveScience!

Om 11:00 en 13:00 is er een interactieve lezing over de Schelpentelling, van ongeveer 20 minuten. Aansluitend is er een schelpendemonstratie met de microscoop die ongeveer 30 minuten duurt.