Schelpenteldag Wat zie jij op het strand?

Schelpen op het strand

Op 25 maart organiseert Naturalis samen met andere organisaties een schelpenteldag op verschillende Nederlandse stranden. In het museum kun je de telling live volgen, en ook zelf schelpen leren herkennen.  

Locatie
LiveScience
Leeftijd
Alle leeftijden
Prijs
Gratis

Nuttig
en leuk

Het Vlaams Instituut voor de Zee organiseert al jaren een schelpentelling, en sinds vorig jaar doet Nederland mee. Op 25 maart gaan Naturalis, de Strandwerkgemeenschap, Stichting De Noordzee, de Nederlandse Malacologische Vereniging, het Groene Strand, en Stichting Anemoon meerdere Nederlandse stranden op. Daar gaan ze gezinnen, strandbezoekers en burgerwetenschappers helpen om de schelpen daar in kaart te brengen. Daar worden al je strandbezoeken leuker van, en je gegevens helpen de wetenschap!  

Meer lezen over de resultaten van vorig jaar

Aan de slag!
Hoe we tellen

External video URL

Tellen doen we volgens de Vlaamse methode. Je raapt honderd schelpen en gaat dan aan de slag. Zie in dit filmpje hoe je dat doet. 

Waar
kan je tellen?

Op dit moment hebben we tellingen/excursies gepland staan op 17 locaties, maar dat kan nog veranderen de komende weken. Kijk voor het overzicht van alle deelnemende locaties op schelpenteldag.nl. Zoek een plekje uit en kom mee tellen! Laten weten dat je komt (via schelpentelling@naturalis.nl) is niet verplicht, maar als we weten dat er veel mensen naar een plek komen, kunnen we proberen te zorgen dat daar meer vrijwilligers zijn.

 

 

Alle soorten
uit elkaar houden

Je hoeft geen expert te zijn om mee te doen. Met de soorten op deze zoekkaart zou je een heel eind moeten komen. Heb je iets gevonden dat niet op de kaart staat? Dan is dat een bijzondere vondst! Onze vrijwilligers op de stranden en de 'Schelpdesk' in Naturalis helpen je dan graag met uitzoeken wat het is.

Voorbeeld schelpentelformulier

In het
museum

Tijdens de dag hebben we een live programma over strandschelpen in de zaal LiveScience op Naturalis, met lezingen, activiteiten en nog meer. Daar staat ook de "Hoofd-Schelpdesk", waar onze experts de moeilijkste soorten op naam helpen brengen, en vragen van het publiek én vanaf de stranden helpen beantwoorden. Bezoekers kunnen ook schelpen meenemen van huis, en die in het museum op naam laten brengen. 

Via de ontdekkisten in de zaal kon je meer leren over schelpen. Sommige schelpen die op de Nederlandse stranden aanspoelen zijn miljoenen jaren oud - maar hoe kan je zien of een schelp 'vers' is of fossiel? 

Het programma:

11:00 - 11:20 Spotlight door onderzoeker Katja Peijnenburg over haar onderzoek naar planktonslakken
13:00 - 13:20 Spotlight door onderzoeker Katja Peijnenburg over haar onderzoek naar planktonslakken
14:00 - 14:15 Live-verbinding met de schelpenteldag op het strand van Katwijk, waar ook de deelnemers van ons Trefpunt LiveScience zullen zijn. 
15:00 - 15:20 Spotlight door schelpenteldag-organisator Bart over de resultaten tot nu toe. 

LiveScience
Schelpen op strand Getty Images

Veelgestelde
vragen

Moet ik me opgeven?
Moet niet, mag wel (schelpentelling@naturalis.nl). Als we weten dat er veel mensen naar een plek komen, kunnen we daar meer vrijwilligers naartoe sturen. 

Vanaf hoe laat mag ik beginnen met tellen?
Je mag beginnen met tellen wanneer jij wil, op een stand naar keuze. Onze experts zijn van 10:00 tot 16:00 aanwezig op de deelnemende locaties om jou te ondersteunen waar nodig.

Een .PDF? Gebruik een app, joh.
Als we dit inderdaad jaarlijks gaan doen, komt er zeker een app, uiteraard gekoppeld aan onze vrienden van waarneming.nl. Nog even geduld aub.

Wat doen jullie met de data?
De data over de schelpen worden openbaar beschikbaar, en delen we met onze Belgische vrienden van het VLIZ . De eerste resultaten hopen we de dinsdag na de telling al te kunnen delen.

Wat moet ik met mijn schelpen doen? 
Die kun je gewoon laten liggen, maar je favorieten meenemen naar huis mag natuurlijk ook. 

Wat is de beste tijd om schelpen te gaan zoeken? 
Niet bij hoogwater, maar verder liggen ze er altijd wel. In Nederland tenminste. De reden dat de Belgen hun schelpenteldag zo vroeg in het jaar houden, is dat ze daar vanaf april het strand  regelmatig schoonvegen - met schelpen en al! 

Mag ik ook op andere plekken tellen?
Jazeker! Mail je data naar schelpenteldag@naturalis.nl (foto van je ingevulde telformulier mag ook, maar is meer werk voor onze datamensen), en zorg dat er ook duidelijk bij staat waar je dan precies geteld hebt. 

Meer
informatie

  • Meer informatie over de Vlaamse schelpenteldagen vind je hier, op de website van het VLIZ.
  • Meer weten over fossiele schelpen? We hebben onze gids erover gratis beschikbaar gesteld.
  • De kaart hierboven is gratis, maar je kunt een nog betere kopen bij onze vrienden van de Nederlandse Malacologische Vereniging.
  • Kijk ook eens op de site van de Strandwerkgemeenschap, waar je informatie kan vinden over allerlei strandleven.
  • Stichting Anemoon doet ook mee met de Schelpenteldag, en ook hun Basisgids Strandvondsten is de moeite waard.
  • Het Groene Strand is een samenwerking tussen LandschappenNL, Stichting Duinbehoud, IVN Natuureducatie, Stichting ANEMOON en Vogelbescherming Nederland om de natuur en natuurbeleving terug te brengen op de Nederlandse stranden.
  • Ook nieuw dit jaar: Ecomare op Texel. Zij organiseren regelmatig excursies door de wadden-natuur, en op 25 maart gaan ze schelpen tellen. Kijk ook even naar hun zeehondjes als je toch op het eiland bent. 
  • En Stichting de Noordzee zit hier - zij zetten zich ook veel in voor schone stranden. Laat jij het strand ook schoner achter dan toen je kwam?