Naturalis daagt iedereen uit biodiversiteit in de omgeving in kaart te brengen

17 mei 2022
Kinderen op zoek naar soorten tijdens een bioblitz samen met een expert.

Biodiversiteit valt of staat met ons. En daar zijn we nu nog precies op tijd voor. Daarom roept Naturalis iedereen op om tijdens de Internationale dag voor de Biodiversiteit, zondag 22 mei, bij te dragen aan het behoud van biodiversiteit. 

Tijd voor biodiversiteit

Vier Biodiversiteitsdag met ons mee en draag jouw steentje bij aan het behoud van biodiversiteit:

Kijk wat jij kunt doen

FacebookTwitterInstagramYouTube

Ontdek de natuur
in je buurt

Op Wereldbiodiversiteitsdag vraagt Naturalis extra aandacht voor ál het leven. Want leven is afhankelijk van ander leven. De wereldwijde biodiversiteit heeft het zwaar, dus die aandacht is nu belangrijker dan ooit. Daarom roept Naturalis op om 22 mei je ogen te openen voor de biodiversiteit, zowel in het museum als in je omgeving.

Welke soorten zijn het minst bekend in Nederland? Daar komen we aanstaande zondag achter via de challenge ‘Ontdek de natuur in je buurt’. Heel Nederland kan meedoen door foto’s te maken van soorten die je nog niet kent. Deelnemers doen mee via de natuurherkennings-app ObsIdentify. De app herkent aan de hand van foto's wilde soorten planten en dieren en vertelt direct welke soort je voor je ogen hebt. Aan de hand van leuke weetjes leer je ook meer over de natuur. Bovendien dragen de waarnemingen bij aan soortenonderzoek.

Iedereen kan in drie eenvoudige stappen meedoen aan de uitdaging. Download de app ObsIdentify, log in of meld je aan met een Waarneming.nl account en doe op 22 mei mee aan de challenge 'Ontdek de natuur in je buurt'. De resultaten van de landelijke actie worden op 23 mei kenbaar gemaakt.

Bioblitz:
het leven op 100 vierkante meter

In en rond het museum van Naturalis zijn er op 22 mei diverse activiteiten. Via de activiteiten hoopt Naturalis bij te dragen aan bewustwording over het belang van biodiversiteit, en Nederlanders op te roepen tot het behoud ervan. Zo is er een 'bioblitz' waarin deelnemers ontdekken wat er leeft op het land en in het water. Met schepnetten en emmers kan jong en oud meedoen in de zoektocht naar alles wat leeft in en rond de vijver voor het museum. Wie weet wat de deelnemers allemaal tegenkomen, misschien wel een nieuwe soort? Iedereen kan gratis aanhaken bij de bioblitz op 22 mei tussen 10.00 en 16.00, tegenover het Pesthuis.

Biodiversiteit
en wij

Voor wie meer wil weten over hoe de mens en biodiversiteit samenleven is er een nieuwe museumtour genaamd ‘Biodiversiteit & Wij’. In de nieuwe online tour ontdek je hoe kwetsbaar biodiversiteit is en hoe veerkrachtig. De interactieve tour is vanaf 22 mei te vinden in de Naturalis museumapp. Voor de thuisblijvers is er een tipblad ontwikkeld, waarmee je de biodiversiteit in je eigen omgeving kunt helpen. Bomvol natuurtips om toe te passen in je tuin, wijk, bij je buurtclub, vereniging of moestuin. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten en meer informatie op www.naturalis.nl/biodiversiteit.

Noot voor de redactie,
niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: 

  • Amy van Nobelen, wetenschapscommunicatie medewerker bij Naturalis, via amy.vannobelen@naturalis.nl of 06 23475744.
  • Susanne van Straaten, communicatieadviseur bij Naturalis, via susanne.vanstraaten@naturalis.nl of 06 55870158
  • Buiten kantoortijden zijn wij voor persvragen bereikbaar op 06 - 35 11 29 99.