Maak jij grijs
ook groener?

Kijk op maakgrijsgroener.nl om te zien wat jij kunt doen.

Biodiversiteit hebben we allemaal nodig. Om te eten, te ademen, te genieten. Om te kunnen leven. Daarom zetten wij ons samen met meer dan 100 Nederlandse organisaties (natuurorganisaties, boeren, kennisinstellingen, banken, bedrijven) in en werken we met elkaar aan biodiversiteitsherstel. De publiekscampagne Maak grijs groener legt aan heel Nederland uit wat biodiversiteit is, waarom het zo belangrijk is. En... wat je zelf kunt doen om ook bij te dragen. 

Maak grijs groener

Maak grijs groener

MoestuinMaatjes
bij Albert Heijn

Staan jouw MoestuinMaatjes al te groeien en bloeien in de tuin? Komkommer en zonnebloem, snijbiet en kamille: voorbeelden van de beste maatjes in je moestuin. De bloemen trekken dieren aan die je oogst helpen groeien. Zo leert een breed publiek spelenderwijs over de rol van biodiversiteit. 

Meer over MoestuinMaatjes

Banner MoestuinMaatjes
MoestuinMaatjes

In actie
voor de wilde bij

De Nationale Bijentelling 2021 was een groot succes. Een recordaantal mensen telden mee: ruim 11.000! Door slechts een half uurtje bijen te tellen in je tuin draag je bij aan het onderzoek naar de wilde bijen in Nederland. Wil je meer doen? Help de bij het hele jaar rond met onze bijvriendelijke tips.

Kom in actie voor de wilde bij

de Nationale Bijentelling 2020

Lees
ons manifest

Jongeren en experts schreven een manifest om biodiversiteit onder de aandacht te brengen in politiek Den Haag.

Leefbare wereld is een kwestie van kiezen

De leefbaarheid van de aarde staat wereldwijd zwaar onder druk door de manier waarop de mens ermee omgaat. Daarom presenteert de denktank JongerenXNaturalis het manifest 'Tijd voor biodiversiteit'.  In dit manifest laten we zien dat een leefbare wereld vooral een kwestie is van kiezen.

Lees het manifest

 

Logo JxN

Ontdek
de natuur in je buurt

Leer wilde dieren, planten en paddenstoelen om je heen beter kennen met de app ObsIdentify. ObsIdentify herkent een grote diversiteit aan wilde flora en fauna op basis van foto’s, brengt ze op naam, en geeft feitjes over deze soorten. Met jouw waarnemingen help je de geautomatiseerde soortherkenning te verbeteren en draag je bij aan de kennis over de natuur. 

Ontdek de natuur

Ontdekken met je telefoon
Rups

Bijvriendelijk
beplanten

Net als jij en ik verschillen bijen in het voedsel dat ze eten. Het is belangrijk dat er voor verschillende bijen voldoende en divers voedsel is in de vorm van nectar en stuifmeel. Jij kunt daarbij helpen door het maken van een bloeiboog: een samenstelling van verschillende wilde planten, met verschillende bloeiperiodes door het jaar heen, om de verschillende bijensoorten van voedsel te voorzien. Hiervoor kun je de bloeibogen-app gebruiken.

Maak een bloeiboog

Bij met bloem
Bloeiboog

Feitjes
over alles wat leeft

Op zoek naar antwoorden op al je hoezo- en waarom-vragen?
Dan zit je hier goed. Biodiversiteit uitgelegd in cijfers, feiten en onderzoek.

Duidelijk
in beeld

Voor een snelle opheldering, luister en verwonder. 
Onze onderzoekers delen graag hun kijk op de biodiversiteit met jou. Ervaar hun verhalen en dompel je onder in hun kennis. 

Al het leven is afhankelijk van ander leven: leven houdt elkaar in leven


Bekijk hoe dat werkt
Zonder bijen geen fruit
Zonder plankton geen vis
Zonder bomen geen apen

De toren van al het leven.
Kwallen in de oceaan

Nieuws
over biodiversiteit

De laatste actualiteiten over biodiversiteit, maar dan met nét wat meer diepgang. 

Volg onze verhalen

Max van Balgooy op veldwerk in Papua (1965). De bloeiwijze is van een Araliaceae
6 september 2021

Plantenkenner Max van Balgooy overleden

Op 3 september overleed Dr. M.M.J. (Max) van Balgooy op 89-jarige leeftijd. Vanaf 1961 was hij werkzaam bij het Rijksherbarium en vervolgens gastmedewerker bij de fusie-instituten Nationaal Herbarium Nederland een Naturalis. In 1971 promoveerde hij bij…
Lees meer
Cyme laeta Looijenga 2021, een nieuw beschreven vlindersoort
3 augustus 2021

Nieuwe vlindersoort als afstudeerstage

De vlindersoort Cyme reticulata, die op Nieuw-Guinea voorkomt, kent veel verschillende uiterlijke variaties. Na onderzoek bleek dat één van de variaties een andere, nog niet eerder beschreven soort is. Studente Noortje Looijenga (18) van Aeres MBO Ede…
Lees meer
Gloved hand holding eppendorfs
15 juli 2021

Naturalis is trots op visitatierapport

De kwaliteit van ons onderzoek is ‘excellent, onze onderzoeksvoorzieningen zijn ‘state of the art’, onze collectie is uniek en onze maatschappelijke relevantie zelfs ‘een voorbeeld voor de wereld.’ De externe visitatie-commissie die vorig jaar langskwam om…
Lees meer

Kennisontwikkeling
binnen Naturalis

Met zo’n 120 wetenschappers werken we bij Naturalis dagelijks aan onderzoek naar én behoud van biodiversiteit. Deze kennis schakelen we in voor natuurbescherming en het bouwen van een duurzame toekomst.

Wetenschap