Teken
ons manifest

Help ons naar 10.000 handtekeningen! Lees het manifest en teken voor de toekomst van alle jongeren.

Leefbare wereld is een kwestie van kiezen

De leefbaarheid van de aarde staat wereldwijd zwaar onder druk door de manier waarop de mens ermee omgaat. Daarom presenteert de denktank JongerenXNaturalis het manifest 'Tijd voor biodiversiteit'.  In dit manifest laten we zien dat een leefbare wereld vooral een kwestie is van kiezen.

Teken het manifest

 

Logo JxN

Maak jij grijs
ook groener?

Kijk op maakgrijsgroener.nl om te zien wat jij kunt doen.

Biodiversiteit hebben we allemaal nodig. Om te eten, te ademen, te genieten. Om te kunnen leven. Daarom zetten wij ons samen met meer dan 100 Nederlandse organisaties (natuurorganisaties, boeren, kennisinstellingen, banken, bedrijven) in en werken we met elkaar aan biodiversiteitsherstel. De publiekscampagne Maak grijs groener legt aan heel Nederland uit wat biodiversiteit is, waarom het zo belangrijk is. En... wat je zelf kunt doen om ook bij te dragen. 

Maak grijs groener

Maak grijs groener

MoestuinMaatjes
bij Albert Heijn

Staan jouw MoestuinMaatjes al te groeien en bloeien in de tuin? Komkommer en zonnebloem, snijbiet en kamille: voorbeelden van de beste maatjes in je moestuin. De bloemen trekken dieren aan die je oogst helpen groeien. Zo leert een breed publiek spelenderwijs over de rol van biodiversiteit. 

Meer over MoestuinMaatjes

Banner MoestuinMaatjes
MoestuinMaatjes

In actie
voor de wilde bij

De Nationale Bijentelling 2021 was een groot succes. Een recordaantal mensen telden mee: ruim 11.000! Door slechts een half uurtje bijen te tellen in je tuin draag je bij aan het onderzoek naar de wilde bijen in Nederland. Wil je meer doen? Help de bij het hele jaar rond met onze bijvriendelijke tips.

Kom in actie voor de wilde bij

de Nationale Bijentelling 2020

Ontdek
de natuur in je buurt

Leer wilde dieren, planten en paddenstoelen om je heen beter kennen met de app ObsIdentify. ObsIdentify herkent een grote diversiteit aan wilde flora en fauna op basis van foto’s, brengt ze op naam, en geeft feitjes over deze soorten. Met jouw waarnemingen help je de geautomatiseerde soortherkenning te verbeteren en draag je bij aan de kennis over de natuur. 

Ontdek de natuur

Ontdekken met je telefoon
Rups

Bijvriendelijk
beplanten

Net als jij en ik verschillen bijen in het voedsel dat ze eten. Het is belangrijk dat er voor verschillende bijen voldoende en divers voedsel is in de vorm van nectar en stuifmeel. Jij kunt daarbij helpen door het maken van een bloeiboog: een samenstelling van verschillende wilde planten, met verschillende bloeiperiodes door het jaar heen, om de verschillende bijensoorten van voedsel te voorzien. Hiervoor kun je de bloeibogen-app gebruiken.

Maak een bloeiboog

Bij met bloem
Bloeiboog

Feitjes
over alles wat leeft

Op zoek naar antwoorden op al je hoezo- en waarom-vragen?
Dan zit je hier goed. Biodiversiteit uitgelegd in cijfers, feiten en onderzoek.

Duidelijk
in beeld

Voor een snelle opheldering, luister en verwonder. 
Onze onderzoekers delen graag hun kijk op de biodiversiteit met jou. Ervaar hun verhalen en dompel je onder in hun kennis. 

Al het leven is afhankelijk van ander leven: leven houdt elkaar in leven


Bekijk hoe dat werkt
Zonder bijen geen fruit
Zonder plankton geen vis
Zonder bomen geen apen

De toren van al het leven.
Kwallen in de oceaan

Nieuws
over biodiversiteit

De laatste actualiteiten over biodiversiteit, maar dan met nét wat meer diepgang. 

Volg onze verhalen

T. rex Trix met confetti
7 mei 2021

Naturalis beste museum van Europa in 2021

Wat zijn we trots! Op 6 mei 2021 werd Naturalis tijdens een online ‘award ceremony’ uitgeroepen tot European Museum of the Year! Dit is de oudste en meest prestigieuze museumprijs van Europa. Eerdere winnaars waren onder andere het Victoria and Albert…
Lees meer
Jorinde Nuytinck showing off a big mushroom
22 april 2021

Jorinde Nuytinck benoemd tot gastprofessor

Schimmelonderzoeker Jorinde Nuytinck is sinds deze maand benoemd tot gastprofessor aan de Universiteit Gent. ‘Ik was altijd al geïnteresseerd in de plantjes en de beestjes. De belangstelling voor dat andere rijk, de schimmels, kwam pas tijdens de studie…
Lees meer
F. Andrés Rivera-Quiroz
14 april 2021

De dag van promotie: F. Andrés Rivera-Quiroz

Vandaag om 11.15 stapt Andres Rivera-Quiroz het Academiegebouw binnen om zijn thesis te verdedigen, genaamd ‘Integrative taxonomy of araneomorph spiders: Breathing new life into an old science’. Voor zijn promotieonderzoek aan Naturalis en Leiden…
Lees meer

Kennisontwikkeling
binnen Naturalis

Met zo’n 120 wetenschappers werken we bij Naturalis dagelijks aan onderzoek naar én behoud van biodiversiteit. Deze kennis schakelen we in voor natuurbescherming en het bouwen van een duurzame toekomst.

Wetenschap