Leidse 3D-replica T. rex Trix symbolisch overgedragen aan zusterstad Nagasaki

3 december 2020
De Leidse burgemeester Henri Lenferink plaatst symbolisch de laatste tand in de ge-3d-printe schedel van Trix.

De door Naturalis geproduceerde kopie van T. rex Trix is in de aanwezigheid van de Leidse burgemeester Henri Lenferink ceremonieel overhandigd aan Nagasaki, de Japanse zusterstad van Leiden. Het in zijn geheel ge-3D-printe skelet wordt daar vanaf volgend jaar tentoongesteld in het nieuwe Dinosaur Museum. De bijzondere replica staat symbool voor de vriendschap met Leiden en de samenwerking tussen het museum in Nagasaki en Naturalis. Zo kan het skelet ook daar het verhaal van het belang van wetenschappelijk onderzoek vertellen.

Volg onze verhalen

Volg hier het nieuws over het museum en het dagelijkse werk en nieuwe ontdekkingen van onze onderzoekers.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Plaatsen
laatste tand

De Leidse burgemeester Henri Lenferink heeft donderdagochtend 3 december de laatste hand gelegd aan de 3D-replica van T. rex Trix. Dit gebeurde onder toeziend oog van Tomihisa Taue, de burgemeester van Nagasaki, die het moment via een live verbinding bij kon bijwonen: “De inwoners van Nagasaki kijken uit naar de opening van het Dinosaur Museum in oktober volgend jaar. De replica van T. rex Trix staat voor ons symbool voor de continuering van onze vriendschap.”

De burgemeester van Nagasaki, Tomihisa Taue, was via een live verbinding bij de ceremonie aanwezig.
De burgemeester van Nagasaki, Tomihisa Taue, was via een live verbinding bij de ceremonie aanwezig.

Tijdens de kleinschalige ceremonie in de entreehal van Naturalis plaatste Lenferink symbolisch de laatste tand in de ge-3d-printe schedel van Trix. Hiermee is de exclusieve reconstructie, ruim twaalf meter lang en vier meter hoog, na ongeveer een jaar formeel voltooid. “Zelfs 9.000 kilometer van elkaar verwijderd voel ik een sterke band tussen onze steden. Deze T. rex verbindt onze steden meer dan ooit”, aldus Lenferink.

Burgemeester Lenferink spreekt tijdens de ceremonie in de entreehal van Naturalis.
Burgemeester Lenferink spreekt tijdens de ceremonie in de entreehal van Naturalis.

“Het Dinolab team van Naturalis zal de komende weken werken aan de laatste aanpassingen van het frame”, verklaarde Peter Schalk, adjunct directeur van Naturalis. “Door middel van instructievideo’s en time-lapse opnames kunnen we aan onze collega’s in Japan demonstreren hoe het skelet in het nieuwe Dinosaur Museum van Nagasaki in elkaar gezet en tentoongesteld kan worden.” Tot en met 16 december wordt dit werk publiekelijk in de entreehal van Naturalis verricht.

Bijzondere
samenwerking

Naturalis wil zoveel mogelijk mensen verwonderen met verhalen over de rijkdom, schoonheid en noodzaak van de natuur(historie). Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar ook ver daar buiten. Waar de echte T. rex Trix de bezoeker in de ogen kijkt, is voor de replica een andere houding gekozen: aanvallend, alsof deze T. rex een hap wil nemen van het publiek. De unieke 3D-kopie maakt in maart 2021 de reis naar Japan en is vanaf oktober volgend jaar in het Nagasaki Dinosaur Museum te bewonderen.

Meer
informatie

  • Zie voor meer informatie over deze replica ons voorgaande persbericht
  • Leadfoto: De Leidse burgemeester Henri Lenferink plaatst symbolisch de laatste tand in de ge-3d-printe schedel van Trix.