Gloednieuw skelet T. rex Trix rolt uit de 3D-printer voor museum Japan

18 november 2020
3D-modelleur en anatoom Pasha van Bijlert met een deel van de 3D-print van Trix. Foto: Pasha van Bijlert, Naturalis

Leiden, 18 november - Naturalis heeft voor het Dinosaur Museum in Nagasaki, de Japanse zusterstad van Leiden, een kopie van T. rex Trix geproduceerd. Het in zijn geheel ge-3D-printe skelet wordt van 19 november tot en met 16 december in de entreehal van Naturalis publiekelijk gemonteerd. Waar de echte T. rex Trix de bezoeker in de ogen kijkt, is voor de replica een andere houding gekozen: aanvallend, waarbij de kop uittorent boven het publiek.

Volg onze verhalen

Volg hier het nieuws over het museum en het dagelijkse werk en nieuwe ontdekkingen van onze onderzoekers.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Bijzondere
samenwerking

Naturalis wil zoveel mogelijk mensen bereiken met verhalen over de rijkdom, schoonheid en noodzaak van de natuur(historie). Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar ook ver daar buiten. Naturalis heeft daarom met Nagasaki, een van de zustersteden van Leiden, een overeenkomst gesloten om voor het Japanse Dinosaur Museum een kopie van Trix te produceren. De bijzondere reconstructie is nu na ruim een jaar voltooid; het volledige skelet, ruim twaalf meter lang en vier meter hoog, is 3D-geprint en geverfd. 

“De echte Trix blijft natuurlijk gewoon bij ons in Leiden, maak je geen zorgen”, zegt 3D-modelleur en anatoom Pasha van Bijlert van Naturalis. Hij heeft de digitale reconstructie gemaakt van T. rex Trix, die het afgelopen jaar op ware grootte uit de 3D-printers van Naturalis is gerold. Naturalis werkt hiervoor samen met de Leidse instrumentmakers School en Builder 3D Printers. “We hebben vernieuwende technieken gebruikt, hierdoor is het skelet erg natuurgetrouw geworden”, legt Van Bijlert uit.

De nieuwe reconstructie van T. rex Trix heeft een aanvallende houding. Illustratie: Pasha van Bijlert, Naturalis
De nieuwe reconstructie van T. rex Trix heeft een aanvallende houding. Illustratie: Pasha van Bijlert, Naturalis

 

Een uniek kijkje
achter de schermen

De 3D-replica van Trix wordt, voorafgaand aan de reis naar Japan in maart volgend jaar, gemonteerd in de entreehal van Naturalis. “Het ‘bouwpakket’ is zo goed als klaar, maar we gaan het skelet nu écht in elkaar zetten op stangen. We gaan dus veel testen en oefenen met de opbouw, om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen”, legt Van Bijlert uit. 

Het bouwproces vindt dus niet achter de schermen, maar vóór de schermen plaats. Het hele montageproces is voor bezoekers van Naturalis op doordeweekse dagen te zien in het museum. Op deze manier laat Naturalis het museumpubliek zien wat er allemaal komt kijken bij een dergelijke reconstructie. Educatieve begeleiders staan klaar om antwoord te geven op alle vragen van het publiek. Zij tonen daarnaast ook diverse objecten; met name 3D-prints, maar ook een écht versteend teenkootje van een T. rex om met de prints te kunnen vergelijken. 

Een deel van de 3D-print van Trix naast het echte skelet van de Tyrannosaurus rex van Naturalis. Foto: Naturalis
Een deel van de 3D-print van Trix naast het echte skelet van de Tyrannosaurus rex van Naturalis. Foto: Naturalis

 

Een monsterklus:
van 3D-scan naar gemonteerd skelet

Van Bijlert: “Het begint allemaal met het scannen van de echte botten van Trix. Het skelet bestaat - afhankelijk van hoe je telt - uit ongeveer 320 verschillende botten, deze zijn stuk voor stuk gescand”. Volgens van Bijlert is dit geen gemakkelijke klus: “Zo was het best een karwei om de onderkaak eruit te tillen, dat moest met drie personen”. 

3D-modelleur en anatoom Pasha van Bijlert met de print van de schedel van Trix. Foto: Pasha van Bijlert, Naturalis
3D-modelleur en anatoom Pasha van Bijlert met de print van de schedel van Trix. Foto: Pasha van Bijlert, Naturalis

Na het scannen worden de botten digitaal en op anatomisch correcte wijze gepositioneerd in een computermodel. De botten zijn vervolgens in de vorm van bioplastic (PLA) uit de 3D-printer gekomen. Dit was een langdurig proces - zo kostte het printen van bijvoorbeeld het heupbot alleen al twee weken. Als laatste stap worden de botten geverfd en één voor één op het vooraf ontworpen frame van stangen geregen, een groot voordeel van het digitale proces. Bij het opzetten van een echt skelet bouw je het frame namelijk om de botten heen, om beschadiging te voorkomen.

Nominatie
voor de Museumprijs 2020

Naturalis is genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2020 met als thema ‘Achter de schermen voor het voetlicht'. In de zaal LiveScience laten we het werk dat normaal gesproken achter de schermen plaatsvindt, voor de schermen zien. Ook de publiekelijke montage van deze levensgrote 3D-print van T. rex Trix is live te zien in Naturalis - een groter voorbeeld van een LiveScience activiteit kunnen we niet verzinnen. Wij kunnen niet wachten om onze deuren op 19 november weer te mogen openen voor het publiek. 

Meer
informatie

Van Bijlert heeft de staartspieren van Trix eerder al gereconstrueerd voor een onderzoek naar de loopsnelheid. Dit onderzoek, begeleid door Dr. Knoek van Soest en Prof. Dr. Anne Schulp, wordt binnenkort gepubliceerd.

Hier lees je meer over deze bijzondere activiteit in ons museum. 

  • Leadfoto: 3D-modelleur en anatoom Pasha van Bijlert met een deel van de 3D-print van Trix (Bron: Naturalis)
  • Zie voor meer uitleg over de 3D T. rex ook de video van Naturalis: Spotlight: 3D T. rex 
  • Ook de ontbrekende botten en botfragmenten van ons Triceratops skelet zijn met behulp van 3D-printers gemaakt.