23 maart is het weer Schelpenteldag Kom naar het strand en help de wetenschap

11 maart 2024
Een meisje tekent een spiraal in het zand om schelpen kunnen te tellen

Ook dit jaar kun je weer naar het strand voor de landelijke Schelpenteldag. Weten wat je ziet op het strand maakt elk volgend bezoekje leuker, en je helpt wetenschappers om in kaart te brengen hoe het leven in zee verandert.

Het persbericht als .PDF

Volg onze verhalen

FacebookTwitterInstagramYouTube

Vrijwilligers
tellen schelpen

Op 23 maart 2024 gaan de Strandwerkgemeenschap, Stichting De Noordzee, de Nederlandse Malacologische Vereniging, Het Groene Strand, Stichting Anemoon en Naturalis meerdere Nederlandse stranden op. Daar gaan ze gezinnen, strandbezoekers en burgerwetenschappers helpen om de schelpen daar in kaart te brengen. Vorig jaar hebben meer dan duizend Nederlandse tellers samen bijna 35.000 schelpen verzameld en geïdentificeerd, ondanks het tegenvallende weer op die dag. Dat willen we dit jaar natuurlijk overtreffen! 

Tel tot
honderd

Je hoeft – gelukkig! – niet te tellen hoeveel schelpen er zijn op het strand, je hoeft alleen maar tot honderd te kunnen tellen. In een uitdijende spiraal verzamel je honderd schelpen, die je vervolgens op naam brengt. De resultaten vul je in op de telkaart (pdf: 2 MB), die meteen een handig hulpje is om al die soorten uit elkaar te houden. Niet zo zeker over je schelpenkennis? Geen zorgen! Op 18 locaties zijn er excursies of staat er van 10:00 tot 16:00 een zogeheten Schelpdesk klaar, met kenners die je bij twijfelgevallen kunnen helpen. Daar kun je ook gratis een telkaart halen. 

Otterschelpen op het strand
Verzamelde schelpen

Een unieke blik
op 400 km kust

De schelpen op het strand zijn een afspiegeling van het leven in de zee, en vertellen iets over wat onder water gebeurt. Zorgt de aanleg van meer windmolens ervoor dat er meer schelpen komen die op stenen leven, zoals mosselen? Zien we soorten die oorspronkelijk uit Zuid-Europa komen steeds verder naar het noorden oprukken? Omdat er op dezelfde dag ook in België en Noord-Frankrijk wordt geteld, krijgen we een unieke blik op maar liefst 400 kilometer Noordzeekust. Doe je mee? 

Schelpen tellen in Natuurcentrum Katwijk

Meer informatie

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Strandwerkgemeenschap, Stichting De Noordzee, de Nederlandse Malacologische Vereniging, Het Groene Strand, Stichting Anemoon en Naturalis Biodiversity Center. De Nederlandse Schelpenteldag sluit aan bij die in België, georganiseerd door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)

  • Beeldmateriaal in hoge resolutie is te vinden in deze persmap, gelieve de credits in de bestandsnaam te gebruiken. 

  • Meer informatie is te vinden op Schelpenteldag.nl

  • Schelpenexpert bij Naturalis is Hannco Bakker

  • Media zijn van harte welkom op alle stranden om verslag te komen doen. Neem even contact op met de Communicatie-afdeling van Naturalis om dat te coördineren.

  • Er zijn ook diverse schelpentel-activiteiten in ons museum. Combineer een bezoek aan Naturalis met een trip naar het strand!