19 maart is de eerste Nederlandse schelpenteldag

18 maart 2022
Schelpen op het strand bij Katwijk

Strandbezoekers, natuurliefhebbers en wetenschappers werken op 19 maart samen op verschillende Nederlandse stranden om de schelpenstand in kaart te brengen. 

In België organiseert het Vlaams Instituut voor de Zee al vijf jaar een schelpenteldag, en dit jaar doet Nederland mee. Nederlandse organisaties die werken met biodiversiteit en kennis over onze stranden gaan gezinnen, strandbezoekers en burgerwetenschappers helpen om de schelpen op acht stranden in kaart te brengen. Meedoen maakt al je strandbezoeken leuker, en de gegevens helpen de wetenschap.

Iedereen kan meetellen: je gaat op de vloedlijn staan, en verzamelt in een uitdijende spiraal 100 schelpen. Met behulp van een zoekkaart of ter plekke aanwezige experts breng je die op naam. De gegevens worden samengevoegd, en vergeleken met die van de tellers op de Belgische stranden. 

De telling op 19 maart is een pilot op een beperkt aantal plekken. Er zijn vrijwilligers op zeven Zuid-Hollandse stranden (Ouddorp, Hoek van Holland, Kijkduin, Scheveningen, Katwijk, Noordwijk en de Langevelderslag) en er is een satelliet-telling op Texel. In Naturalis te Leiden is een gratis toegankelijk dagprogramma met activiteiten en de centrale ‘Schelpdesk’, waar de echt moeilijke soorten op naam gebracht worden. 

Als het bevalt komt er in de toekomst een landelijke schelpentelling, waaraan nog meer partijen en vrijwilligers meedoen. En als die bevalt, wordt het een jaarlijks terugkerende traditie, net als in Vlaanderen. “Liefhebbers zijn vaak de onontbeerlijke oren en ogen van de wetenschappers”, vertelt schelpenexpert Frank Wesselingh van Naturalis. “De schelpenteldagen in Vlaanderen laten zien dat waarnemingen van strandgangers goede inzichten opleveren. Daarnaast leren deelnemers over het leven op en rond het strand.”

Meer informatie, niet bedoeld voor publicatie:

Dit is een gezamenlijk persbericht van Naturalis, De Nederlandse Malacologische Vereniging, Stichting Anemoon, Stichting de Noordzee, en de Strandwerkgemeenschap. Mensen van de pers zijn van harte uitgenodigd op elk van de acht stranden. 

 

Volg onze verhalen

Bij Naturalis zijn we dag en nacht bezig om de collectie aan te vullen als rijksmuseum, academisch onderzoeksinstituut en erfgoedinstelling.

FacebookTwitterInstagramYouTube